may, 2024

11may2:00 pm5:00 pmJachthoornfestival Schoten2:00 pm - 5:00 pm

more

Event Details

In 2019 plaatste de minister van Cultuur Sven Gattz het jachthoornblazen op Franse Hoorn reeds op de inventaris Vlaanderen. Nu komt daar het jachthoornblazen op Fürst-Pless en Parforcehoorn bij.

Minister Jan Jambon heeft in januari 2024 deze aanvraag bekrachtigd , en dat vieren alle nog actieve Vlaamse Jachthoorngroepen volgende zaterdag 11 mei om 14:00 u aan het Kasteel van Schoten.

De Schotense componist Toon Daems zal dit unieke concert dirigeren ,waarbij alle groepen samen mooie jachtmuziek en fanfares zullen spelen.

Minister van Cultuur Jan Jambon komt dit evenement plechtig openen .

De “Feestouverture” van Toon Daems , speciaal geschreven voor deze erkenning zal het feest openen.

Ziv Beauquesne , de talentvolle “Paukenist” van de academie Schoten doet de begeleiding , en de “Vendeliers” Gelmel uit Schoten brengen tijdens deze ouverture een mooie choreografie.

Alle groepen spelen samen een vijftal gerelateerde muziekstukken , en enkele groepen brengen ook nog mooie “fanfares” van bekende componisten.

Aansluitend volgt een receptie in de “Ridderzaal” van het Kasteel.

De jachthoorn is een natuurhoorn. Dat wil zeggen dat het instrument , in tegenstelling tot de concerthoorn , geen ventielen heeft om verschillende noten te spelen.

Op een jachthoorn kan de jachthoornspeler de grondtoon spelen en enkele boventonen. De speler doet dit door op het mondstuk te blazen en de lippenspanning te veranderen. Zo wordt de toonhoogte aangepast en een beperkt aantal noten gespeeld.

Jachthoorntradities zijn niet in België ontstaan maar kennen hun oorsprong in Frankrijk , en Duitsland.

De Parforcehoorn-en Fürst-Plesshoorn behoren tot de Duitse jachthoorntraditie. De Parforcehoorn heeft meestal een langer gebogen ontwerp, terwijl de Fürst-Plesshoorn korter en compacter is. Beide hoorns hebben een specifieke en herkenbare klank. Ze worden gebruikt in de jachtmuziek.

Het repertoire van de hoorns bestaat uit 45 internationale erkende jachtsignalen en verschillende muziekfanfares , waarvan er nog steeds nieuwe gecomponeerd worden. Jachthoornblazen was ooit een aristocratisch ritueel tijdens de jacht. Het gebruik is echter geëvolueerd tot een hedendaagse vrijetijdsbesteding met een brede schare liefhebbers. Het jachthoornblazen is toegankelijk voor liefhebbers van verschillende achtergronden.

Zowel jong als oud kunnen er zich in uitleven.

De jachthoorntraditie verbindt een enthousiaste gemeenschap die vastbesloten is om de melodie van de jacht levend te houden in een moderne context.

De muziek van de Parforce- en Fürst-Plesshoorn past niet alleen binnen het jachtgebeuren , maar ook binnen bredere activiteiten waarbij de natuur op de eerste plaats staat. Bij het jachthoornblazen staat de schoonheid van de natuur centraal. Dat wordt bekrachtigd door de muziekklanken en de symboliek erachter.

In Vlaanderen wordt het jachthoornblazen voornamelijk beoefend en overgedragen in jachthoorngroepen , waarvan er nog een tiental verspreid over alle Vlaamse provincies actief zijn. Tijdens hun wekelijkse repetities krijgen aspirant-jachthoornblazers de nodige kennis en kunde van ervaren spelers.

Hierbij komt niet enkel het bespelen van het instrument aan bod- zoals de speeltechnieken en repertoirekennis- maar ook andere zaken die te maken hebben met houding , uniform en (jacht)ethiek. De jachthoorngroepen zijn altijd blij wanneer ze nieuwe leden mogen verwelkomen.

Time

(Saturday) 2:00 pm - 5:00 pm

Open WhatsApp
1
Hubertus Vereniging Vlaanderen
WhatsApp met Hubertus Vereniging Vlaanderen
X