‘Een zorgwekkende evolutie’, zo noemt Hubertus Vereniging Vlaanderen de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in België.

‘Meld elk dood gevonden everzwijn zo snel mogelijk aan de autoriteiten.’ Die oproep doet Hubertus Vereniging Vlaanderen aan zijn leden en alle jagers die in contact komen met grofwild zoals de everzwijn.

Aanleiding vormt de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg, waar twee everzwijnen bevestigd drager van de ziekte zijn, aldus het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV), na autopsie op de kadavers.

Het FAVV zit voorlopig samen met het Waals gewest om een plan van aanpak uit te werken om een verdere verspreiding tegen te gaan. Ook de jachtsector, actief betrokken in de taskforce, neemt haar verantwoordelijkheid op.

Geert Van den Bosch, directeur van Hubertus Vereniging Vlaanderen, spreekt over een ‘zorgwekkende evolutie, waarvoor HVV al geruime tijd waarschuwde’.

De Afrikaanse varkenspest stond lange tijd aan de poorten van Oost-Europa maar mogelijk door het achterlaten van etensresten door reizigers uit besmette gebieden komt de ziekte nu ook in België voor.

Of de ontdekking van Afrikaanse varkenspest ook gevolgen heeft voor Vlaanderen moet de komende uren en dagen blijken. ‘Maar de kans is niet onbestaande’, vreest Van den Bosch. ‘Het wordt vooral kijken wat te doen in gebieden met een grote densiteit aan everzwijnen, zoals Antwerpen en Limburg.’

In afwachting tot de maatregelen van FAVV bekend zijn, raadt HVV ondertussen zijn leden aan om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals na de jacht in een risicogebied de handen met water en zeep wassen, en laarzen en gebruikte materialen die in contact zijn geweest met een everzwijn grondig te reinigen en te ontsmetten. Iedereen ook die in besmette landen in contact geweest is met varkens of everzwijnen, mag na zijn terugkeer in België 72 uren lang geen varkensbedrijven bezoeken.

Dit nieuwsartikel delen:
RSS feed