Ophaalpunten

Context

In het voorkomen van een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Vlaanderen, konden jagers hun slachtafval van wilde zwijnen lange tijd kwijt in erkende ophaalpunten (plaatsen waar Rendac de ontwijdingsresten kwamen halen, om vervolgens te vernietigen). Even zag het eruit dat, met het AVP-vrij verklaren van België, die ophaalpunten zouden verdwijnen, maar bevoegd minister van Omgeving Zuhal Demir besliste in maart 2021 anders: de Vlaamse overheid blijft, ondanks eerdere berichten, de ophaalpunten verder financieren.

Hoe werkt deze kaart?

Op de kaart hieronder staan alle erkende ophaalpunten weergegeven. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen WBE-ophaalpunten (groen) en ANB-ophaalpunten (rood). De ANB-ophaalpunten mogen enkel worden gebruikt voor everzwijnen geschoten in door ANB beheerde domeinen.

Gezien het heel sporadisch voorkomen van everzwijnen in West-Vlaanderen, voorziet ANB een afvalophaalplaats in de ANB-loods te Oudenaarde. Deze ophaalplaats wordt uitzonderlijk ook opengesteld voor verwerking van everzwijnafval vanuit privé-jachten.

Klik op een punt om de details (het adres, de contactgegevens en de eventuele specifieke extra bepalingen rond de aanlevering van ontweidingsresten en slachtafval) te zien.

Afspraken aanbieden ontweidings- en slachtafval van everzwijn

  • Neem eerst contact op met de verantwoordelijke van het ophaalpunt en spreek met deze persoon af wanneer je de ontweidingsresten en het slachtafval kan komen aanbieden
  • Lever de ontweidingsresten en het slachtafval aan in een goed afgesloten en lekvrije plastic zak. Tip: geschikte zakken kan je aankopen bij leverancier Hobon nv of bij Rendac. Het gebruik van exact deze zakken is niet verplicht, maar de zak moet wel stevig en lekvrij zijn.
  • Enkel ontweidingsresten en slachtafval van everzwijn is welkom.

Kaart