Met Wilder, de eerste jacht-app in Vlaanderen, trekt de wildbeheersector de kaart van citizen science: Hoe meer data burgers ingeven, hoe meer wetenschappers het gedrag van everzwijnen, patrijzen en reeën in kaart kunnen brengen.

Een ree in de problemen gezien? Op een everzwijn gestoten die voor gevaarlijke situaties kan zorgen? Een vreemde exoot gespot? Bevreesd voor potentiële schade aan landbouwpercelen door duiven of kraaien? Een dier aangereden? De wetenschap een handje helpen? Met Wilder, een gratis app ontwikkeld door de jachtsector, kan iedereen met een paar eenvoudige klikken de lokale wildbeheerder contacteren voor een oplossing.

Wat is Wilder?

Wilder is een gratis app voor de smartphone, ontwikkeld door de jachtsector. Via de tool kan iedereen meldingen van (aangereden) wild doorgeven.

Wat houdt een melding in?

Wie bijvoorbeeld een everzwijn tegenkomt op een gebied waar eerder geen wilde varkens voorkwamen, kan die waarneming doorseinen via Wilder. Hoe? Door een foto te maken -al is dat niet verplicht. En door een exacte gps-locatie vast te pinnen via de smartphone.

Voor wie is Wilder allemaal bedoeld?

Iedereen die in contact komt met wild. Joggers, recreanten, wandelaars, ruiters, politie, mountainbikers, boswachters, bijzondere veldwachters, natuurgidsen, landbouwers, kortom, iedereen actief in het buitengebied: bossen, velden, parken, weiden. Ook aanwezig wild in steden en dorpen mogen gemeld worden.

Wat kan ik allemaal doen met Wilder?

Oplossingen bieden.

Een ree in de problemen gezien? Via de app de situatie doorgeven aan de lokale jager, die vervolgens het dier komt redden. Een onveilige situatie meegemaakt met een everzwijn? Een dier aangereden? Via Wilder de precieze locatie doorgeven, zodat een wildbeheerder de situatie ter plekke kan inschatten. Een zeldzame diersoort gezien? Foto proberen maken en doorsturen. Getuige geweest van een aanrijding met wild? Locatie aangeven via Wilder, zodat de dichts bijzijnde jager naar een oplossing kan zoeken, samen met de lokale bestuurders. Een invasieve exoot gespot, zoals de wasbeer, de nijlgans of een muntjak? Help mee met het beschermen van de Vlaamse fauna en flora door de betrokken jachtrechthouder op de hoogte te stellen via Wilder. Bevreesd voor potentiële schade aan landbouwpercelen door duiven of kraaien? Melding maken, zodat een jager proactief kan optreden.

Waar kan ik Wilder downloaden?

 

Hoe moet ik Wilder gebruiken?

Wat met mijn privacy?

De meldingen komen anoniem binnen; de afzender kan op geen enkele manier geïdentificeerd worden. Wie wil, kan altijd vrijwillig een mailadres meegeven met de melding, om op de hoogte gehouden te worden.

Waarom doet de jachtsector beroep op burgers om wildmeldingen door te geven?

Met de data die binnenrollen, kunnen op termijn wetenschappers en onderzoekers nog meer de mysteries van de Vlaamse natuur ontrafelen. Want de jachtsector wil die data zeker vrijgeven en ter beschikking stellen, als dat het dieper inzicht in de soorten verrijkt. In die zin is Wilder een vorm van burgerwetenschap, en kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen uit liefde voor de natuur.

Waarom staat de wolf tussen de meldingen?

De jacht-app laat ook meldingen van de wolf toe, omdat de jachtsector sinds het begin van de komst van de toppredator constructief meewerkt aan de monitoring ervan. Eerst via wildcamera’s in de Limburgse jachtgebieden, nu via de Wilder-app. De keuze om de wolf op te nemen past perfect in dat engagement. Elke melding die binnenkomt wordt ook doorgestuurd naar het Agentschap voor Natuur en Bos en het meldpunt van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, en de betrokken wildbeheereenheden die in het Wolvenoverleg zetelen. De individuele jager krijgt de melding niet te zien.

Hoe krijg ik als jager de meldingen binnen?

Naast Wilder lanceert Hubertus Vereniging Vlaanderen ook een tweede, aanvullende app: Jager Portaal. Die app moeten jagers downloaden via Google Play of Apple Store om de meldingen te ontvangen die door burgers doorgegeven worden via Wilder.

Stel nu: op een perceel mais, waarvan Jan de jachtrechten bezit, wordt voor het eerst een everzwijn gespot door een wandelaar. Via Wilder kan de wandelaar een foto en een exacte gps-locatie doorseinen. Die informatie wordt (via de tussenweg van het HVV-Intranet) ogenblikkelijk overgemaakt aan de betrokken jachtrechthouder, in dit geval Jan.

Twee belangrijk details daarbij: wil Jan die meldingen kunnen ontvangen, moet hij eerst de app Jager Portaal downloaden. En Jan moet, om te kunnen inloggen en van de dienst gebruik te maken, lid zijn van Hubertus Vereniging Vlaanderen.

Eenmaal Jager Portaal op zijn smartphone staat, zal Jan voortaan iedere melding binnenkrijgen die betrekking heeft op de jachtgronden waarvan hij de jachtrechten bezit. Ook de voorzitter en de secretaris van de wildbeheereenheid waarvan Jan lid is, krijgen een kopie van de meldingen. Voor de rest heeft geen enkele andere (buur)jager zicht op de gegevens die binnenkomen.

Hoe moet ik Jager Portaal gebruiken?