Halsbandparkiet

Naamgeving

Wetenschappelijk: Psittacula krameri
Frans: Perruche à collier
Engels: Rose-ringed parakeet
Duits: Halsbandsittich

Uiterlijk

De halsbandparkiet is een papegaaiachtige met een lengte van 40-42 cm, inclusief de lange staart. Hij heeft een groen verenkleed en een opvallende rode snavel. Mannetjes hebben een kenmerkende zwarte en roze “halsband”, die bij vrouwtjes en juvenielen ontbreekt.

Voedsel

Halsbandparkieten voeden zich met vruchten, zaden, bloemen, nectar en knoppen. In stedelijke gebieden eten ze ook voedselresten en voederzaad uit tuinen. Ze kunnen schade aanrichten aan landbouwgewassen, vooral fruitbomen en graangewassen.

Biotoop

Oorspronkelijk afkomstig uit tropisch Afrika en Zuid-Azië, heeft de halsbandparkiet zich door introducties in verschillende Europese steden gevestigd. Hij geeft de voorkeur aan parken, tuinen en bosrijke omgevingen, maar past zich goed aan stedelijke gebieden aan. Hij nestelt in boomholtes, maar maakt soms ook gebruik van gebouwen of nestkasten.

Voortplanting

De broedtijd begint in januari en loopt tot juni. Halsbandparkieten broeden in boomholten of andere geschikte plaatsen. Het vrouwtje legt gemiddeld 3-4 eieren, die ze ongeveer 22-24 dagen bebroedt. De jongen zitten tot 50 dagen op het nest. Ze zijn na ongeveer een jaar geslachtsrijp.

Gedrag

Halsbandparkieten zijn sociale vogels die vaak in groepen leven. Ze zijn luidruchtig en communiceren met schelle roepen. Ze vliegen snel en wendbaar en slapen in grote slaapplaatsen in bomen. Overdag foerageren ze in kleine groepen of paren. In koude klimaten zoeken ze beschutte plekken op tijdens de winter.

Populatie

Door ontsnapte of vrijgelaten exemplaren heeft de halsbandparkiet zich succesvol verspreid in Europa. In Vlaanderen neemt de populatie toe, vooral in steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent. Ze worden als invasieve exoot beschouwd vanwege hun concurrentie met inheemse holenbroeders zoals spechten en uilen. In Brussel heeft onderzoek uitgewezen dat het aantal boomklevers afneemt door de aanwezigheid van de halsbandparkiet.

Jacht

Gewone Jacht
Bijzondere Jacht
Bestrijding