Persbericht

Interesse voor jagen zit in de lift: recordaantal inschrijvingen voor het jachtexamen

Interesse voor jagen zit in de lift: recordaantal inschrijvingen voor het jachtexamen

De passie voor jagen blijft onverminderd hoog in België, zoals ook blijkt uit de recente golf van inschrijvingen voor het theoretisch jachtexamen. Voor de eerste van 2 sessies van het theoretische jachtexamen, dat doorgaat op 20 april 2024, hebben maar liefst 703 kandidaten zich ingeschreven in Vlaanderen. In Wallonië namen in februari zelfs 1.200 enthousiaste kandidaten deel aan het jachtexamen. Met deze indrukwekkende cijfers is het duidelijk dat de interesse voor jagen in België in de lift zit.

Om deze cijfers te vergelijken met vorig jaar: in 2023 namen 556 kandidaten deel aan het theoretisch jachtexamen in Vlaanderen, waarvan 377 personen slaagden voor het examen (68%). Dit jaar is er dus een toename van 26% deelnemers, zonder rekening te houden met een tweede sessie, die op 1 juni 2024 wordt georganiseerd. Deze 2de sessie werd georganiseerd om tegemoet te komen aan de groeiende vraag van aspirant-jagers. Hiervoor kunnen kandidaten zich inschrijven vanaf 22 april 2024 tot uiterlijk 6 mei 2024.

“Het is veel ethischer om te jagen dan om plastic verpakt vlees in de supermarkt te kopen. Je neemt wat je nodig hebt en eet het op. Jagers laten dieren niet lijden en halen geen vlees van de andere kant van de wereld”.

De opmerkelijke toename van belangstelling voor de jacht is niet alleen een weerspiegeling van de diepgewortelde traditie van jagen in België, maar ook van een groeiende waardering voor de inspanningen die jagers leveren in de natuur. Zo zetten jagers zich jaarlijks in bij het aanplanten van hagen of heggen, zaaien ze fauna-akkers in om te zorgen voor de dierlijke eiwitten die fazanten- en patrijzenkuikens nodig hebben en plaatsen ze voedertonnen voor het wild in periodes van voedselschaarste. Het is duidelijk dat jagen meer is dan schieten alleen.