Dit weekend schakelen we van zaterdag 29 maart op zondag 30 maart over op zomertijd. Om 02:00 uur gaat de klok een uur vooruit naar 03:00 uur, en dat betekent niet alleen een uur minder slaap, maar ook een verhoogd risico op aanrijdingen met wild. De spitsuren vallen dan samen met de momenten waarop dieren het meest actief zijn, namelijk rond zonsopgang en zonsondergang.
Een plots overstekende ree, een zwervend everzwijn of een vos op zoek naar voedsel: een aanrijding gebeurt in een fractie van een seconde, maar kan ernstige gevolgen hebben voor zowel bestuurder als dier, waarschuwt Hubertus Vereniging Vlaanderen.
Drukke maanden voor wild
In het voorjaar is wild in Vlaanderen bijzonder mobiel. Reegeiten verstoten hun jongen van het vorige jaar, waardoor die op zoek moeten naar een eigen territorium. Jonge everzwijnen verlaten de groep en zwermen uit naar nieuwe gebieden.
De combinatie van deze verhoogde activiteit met de gewijzigde rijtijden door de zomertijd maakt de kans op aanrijdingen extra groot.
Wat te doen bij een aanrijding?
Wanneer je een dier aanrijdt, is het belangrijk om eerst de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers te garanderen. Dreigt er gevaar op de weg? Verwittig dan onmiddellijk de politie. Bij aanzienlijke schade aan je voertuig is het raadzaam om een proces-verbaal te laten opstellen voor de verzekering.
Daarnaast kan je het lokale opvangcentrum voor wilde dieren (VOC) contacteren; zij kunnen gewonde dieren opsporen. Vermijd in elk geval direct contact met het dier en raak een dood dier nooit met blote handen aan omwille van hygiënische redenen.
Wat doen jagers om aanrijdingen te voorkomen?
Jagers spelen een belangrijke rol bij het beperken van wildaanrijdingen. Ze plaatsen wildspiegels langs de weg, die reflecterend licht afgeven en zo dieren waarschuwen voor naderende voertuigen. Daarnaast organiseren ze nazoekacties met speurhonden om gewonde dieren snel op te sporen en onnodig lijden te voorkomen.
Verder brengen ze risicovolle locaties – zogenaamde hotspots – in kaart en informeren ze lokale overheden over de gevaren. Tot slot beheren jagers ook de populaties langs gevaarlijke wegen, zodat het risico op ongevallen vermindert.
foto: wildspiegel
Extra waakzaamheid op de weg kan veel leed voorkomen. Pas je snelheid aan en wees alert, vooral tijdens de schemeruren!