Wat doet HVV?

HVV doet veel meer dan wat de jager ziet.

Een overzicht van de taken die het Kenniscentrum voor haar rekening neemt.

Binnen de werking van Hubertus Vereniging Vlaanderen kan je grosso modo vijf pijlers terugzien.

  • Beleid: Opvolgen en trachten bij te sturen van het gevoerde en toekomstig te voeren beleid dat de overheid uitstippelt.
  • Communicatie: De leden, maar ook het brede publiek informeren over jagen. Met een brede communicatie tracht onze vereniging jacht maximaal te promoten en tracht zij zo om respect ‘voor wat jagen is’ bij te brengen bij elkeen.
  • Secretariaat: HVV is een ledenvereniging! Bij de opvolging van de lidmaatschappen, de aankopen via onze shop, maar ook de administratieve ondersteuning van de verschillende pijlers binnen HVV is een goed ondersteuning noodzakelijk vanuit het secretariaat.
  • Redactie: 10 maal per jaar wordt het magazine De Vlaamse Jager uitgegeven. Dit is uitsluitend mogelijk door de inzet van onze hoofdredacteur, die een ploeg van vrijwillige redacteurs, maar ook medewerkers van HVV achter zich heeft staan om elke keer opnieuw een prachtig magazine met voldoende en nuttige informatie samen te stellen.
  • Het Kenniscentrum: De kern van alle werkzaamheden binnen HVV wordt gevoed door ons Kenniscentrum. Een ploeg van gemotiveerde medewerkers zal het beleid met de nodige wetenschappelijke kennis bijstaan. Tegelijkertijd zal dit Kenniscentrum ook info aanleveren voor de communicatie, alsook de redactie van het magazine. En last but not least worden de medewerkers ingezet om WBE’s en u als individueel lid maximaal van dienst te zijn.

Het Kenniscentrum zorgt voor een solide wetenschappelijke basis en biedt jagers en WBE’s de nodige diensten aan

Omdat HVV maar al te vaak de vraag krijgt ‘wat doet HVV nu eigenlijk?’ en omdat we vaak merken dat leden, maar ook niet leden geen besef hebben van wat er op onze kantoren te Brussel dagdagelijks wordt voorbereid om U als jager de mogelijkheden te blijven geven om te jagen in Vlaanderen, lichten we op deze pagina eens toe welke werkzaamheden het Kenniscentrum ondersteunt.

Rechtstreekse ondersteuning van de WBE’s

Het Kenniscentrum werd opgericht in 2006. In de eerste instantie om Hubertus Vereniging Vlaanderen een solide wetenschappelijke basis te geven. In de tweede plaats, en minstens zo belangrijk, om jagers en wildbeheereenheden de nodige diensten te kunnen aanbieden.

In Vlaanderen zijn op dag van vandaag 179 erkende WBE’s actief. Voor 178 daarvan levert het Kenniscentrum dagelijks haar diensten aan.

Jachtplan

Sinds de opstart van het Kenniscentrum hebben wij er een erezaak van gemaakt om de jachtplannen te digitaliseren. Alleen zo werd het mogelijk om accuratere informatie te verzamelen en eventuele overlappen tussen WBE’s en tussen verschillende revieren aan het licht te brengen. Het Kenniscentrum slaagde erin om voor heel Vlaanderen een digitaal overzicht te bekomen. De Vlaamse overheid zag het nut hiervan in en nam dit digitaal gegeven verder over. Voor elke aangesloten WBE blijft het Kenniscentrum inspanningen leveren om het jachtplan digitaal te beheren.

Deze informatie werd in 2017 digitaal ontsloten op de website van HVV. Via een webkaart kon iedereen zien welke percelen in- of uitgekleurd waren. Dit was een reactie op de algemene politieke consensus dat jachtplannnen openbaar gemaakt moesten worden.

Om van de jachtplannen een echt werkinstrument voor de jager te maken denkt het Kenniscentrum voortdurend na over verbeterpunten. Zo werd in 2023, voor elke WBE een interactieve applicatie voorzien dat bereikbaar is via het intranet van HVV. Al wie gekend is als lid van deze WBE heeft op die manier ten allen tijde toegang tot de meest actuele situatie van het jachtplan van de WBE. Meten van oppervlaktes en doorgangen, opzoeken van contactgegevens, kadastrale informatie, … werden allemaal verwerkt in deze persoonlijke kaartprojecten.

Naast het digitale blijft het Kenniscentrum ook inzetten op de papieren administratie. Elke jaar ondersteunt HVV haar WBE’s met het voorstel van jachtplan dat voor 1 april moet ingediend worden bij de arrondissementscommissaris. In 2023 werden bijvoorbeeld 180 deelplannen op schaal 1:10.000 opgemaakt door HVV. Daarmee werden WBE’s actief ondersteund en kunnen leden van WBE’s dus zorgeloos genieten van hun verworven jachtrechten.

Met elke in- of uitkleuring, met elke probleemsituatie en met elke klacht die een WBE krijgt omtrent zijn jachtplan kan men terecht bij het Kenniscentrum voor professioneel advies.

Faunabeheerplan

Naast het hebben van een goedgekeurd jachtplan, moet men in Vlaanderen ook beschikken over een goedgekeurd faunabeheerplan om jacht te mogen uitvoeren. Het Kenniscentrum maakt faunabeheerplannen op in samenwerking met elke WBE. Daarbij zetten we onze professionele medewerkers in om analyses uit te voeren op de beschikbare statistieken, gaan we dieper in op de aanwezigheid van win-winsituaties voor ondermeer soorten die in het Natura2000 programma staan opgenomen, bekijken we de noodzaak rond pretatorcontrole, gaan we in op de biotoopverbeterende maatregelen die de leden uitvoeren, denken we na over de bestrijding van ‘invasieve exoten… Kortom het Kenniscentrum gaat samen met de WBE aan de slag om een onderbouwd werkdocument samen te stellen waarin doelstellingen en maatregelen voor een erkenningsperiode van 6 jaar worden neergeschreven.

Projectsubsidies

Erkende WBE’s krijgen naast de jaarlijkse basis- en oppervlaktesubsidie ook het recht om gedurende de erkenningsperiode gebruik te maken van projectsubsidies voor een maximum van 9.000€. Om hierop aanspraak te maken dienen de geplande projecten opgenomen te worden in het faunabeheerplan. De medewerkers van het Kenniscentrum zijn op de hoogte van de mogelijke projecten en werken samen met de WBE een planning uit waarbij het gebruik van deze subsidies kan gemaximaliseerd worden.

Voor het kalenderjaar 2023, (uitbetaling in 2024) werd voor een totaal van 182.200,20€ aan projectsubsidies uitgekeerd aan een totaal van 119 WBE’s. Kijken we naar de details dan zien we dat zeker 112 WBE’s deze subsidie aanwende voor de inzaai van wildakkers, die samen goed zijn voor een minimale oppervlakte van 111ha wildakker. We spreken bewust over een minimum daar er in heel wat WBE vaak grotere oppervlakten aan wildakkers staan ingezaaid dan wat de projectsubsidies kunnen financieren.

Biotoopverbetering

In menig jachtrevier worden vele inspanningen geleverd om het biotoop voor onze jachtwildsoorten, en bij uitbreiding ook andere soorten te verbeteren. Daarmee leveren we niet alleen een ondersteunende dienst aan het wild, maar leveren we ook een bijdrage aan de totale biodiversiteit.

WBE’s en hun leden zetten daarbij vooral in op het inzaaien van ‘wildakkers’. Onder de vleugels van het inmiddels afgeronde ‘patrijzenproject’, startte het Kenniscentrum enige tijd terug met de organisatie van een ‘Groepsaankoop zaadmengsels’. Omdat ook jachtvelden waar patrijs niet of nauwelijks voorkomt ook de nood hebben tot de inzaai van ‘wildakkers’ werd sinds 2023 beslist om deze groepsaankoop uit te breiden naar alle WBE’s. Deze wijziging leverde direct resultaat op, want in dat jaar bestelden alle WBE’s gezamenlijk meer dan 5 ton aan zaadmengsels. Met deze hoeveelheid zaad kon een totale oppervlakte van 283 hectare aan wildakkers worden ingezaaid.

WBE’s zetten betreffende biotoopverbetering heel veel in op het inzaaien van wildakkers

Het Kenniscentrum streeft naar de optimale samenstelling van zaadmengsels. Het heeft veel tijd en inspanning gekost om tot de huidige mengsels te komen. We blijven de mengsels jaarlijks evalueren om te bepalen of bijsturing nodig is. Door elk jaar meerdere offertes te vergelijken, kiezen we telkens voor de meest voordelige leverancier.

Statuten

Elke WBE in Vlaanderen heeft rechtspersoonlijkheid verworven als VZW. Met de komst van het nieuw Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen kreeg elk van deze VZW’s de opdracht om tegen 1 januari 2024 zijn statuten te conformeren. Vanuit het Kenniscentrum werden in het verleden inspanningen geleverd om WBE’s over deze plicht in te lichten. Daarbij werd ook een voorbeeld van aangepaste en juridisch correcte voorbeeldstatuten ter beschikking gesteld. In 2023 werd een tandje bijgestoken door een medewerker van het Kenniscentrum om elke WBE, indien zij dit wenste, actief te begeleiden.

Voor 31 WBE’s stelde het Kenniscentrum de nodige documenten op om de wijzigingen kenbaar te maken bij de griffie van de ondernemingsrechtbanken. Elk dossier werd opgevolgd tot op het moment dat de publicatie in het Belgisch Staatsblad een feit was.

Voor 15 WBE’s werd de inhoud van de eigen opgestelde formulieren nagekeken door een medewerker uit het Kenniscentrum

Everzwijnbeheer

Sinds 2014 worden jaarlijks overlegmomenten georganiseerd in het kader van een grensoverschrijdend everzwijnbeheer. Deze momenten vinden plaats in de 10 vastgestelde faunabeheerzones en worden georganiseerd door het Agentschap Natuur en Bos. Omdat de stem van de jager hier van cruciaal belang is worden ook steeds de WBE’s betrokken. Om de werking rond deze faunabeheerzones te optimaliseren (en ja er is nog veel werk aan) werd een FBZ-koepeloverleg in het leven geroepen. Een medewerker van het Kenniscentrum vertegenwoordigd en verdedigd daarbij de jachtsector. Zo slaagden we erin om vanaf 2024 niet langer langdradige fysieke overlegmomenten, waarop weinig tot geen vooruitgang werd geboekt, te laten organiseren. Maar werd er, onder het mom van een experiment, per zone een kort overleg georganiseerd waarbij er per sector een drietal vertegenwoordigers aanwezig waren. Deze personen werden geselecteerd vanuit het Kenniscentrum en kregen de opdracht om breder te denken dan alleen de eigen WBE of het eigen jachtrevier. Samen met de andere actoren (Natuurpunt, Boerenbond, ANB,…) bekeken zij de doelstellingen en maatregelen die in de consensusteksten staan neergeschreven en benoemde zij de knelpunten, maar formuleerde zij ook aanbevelingen per faunabeheerzone. Het resultaat van deze gesprekken werd nadien onder de vorm van een verslag verdeeld aan de verschillende WBE’s in Vlaanderen.

Samen met de andere actoren werden inzake everzwijnbeheer doelstellingen en maatregelen die in consensusteksten staan neergeschreven, werden knelpunten benoemd en aanbevelingen per faunabeheerzone geformuleerd

Omdat everzwijnbeheer, en faunabeheer in het algemeen, veel meer is dan neerschrijven op welke manier je dit best doet, is er de noodzaak om de knelpunten en aanbevelingen op het lokale niveau te projecten op de eigen situaties. Vanuit het Kenniscentrum bundelen we de beschikbare informatie en bieden we jaarlijks een standaardpresentatie aan de aangesloten WBE’s aan, met de opdracht om een lokaal overleg te organiseren. Het doel daarvan moet de actieve toepassing van de maatregelen zijn, waardoor de bestaande problematiek met aanwezige everzwijn, of de potentiële problemen met everzwijnen die mogelijks in het werkingsbied gaan opduiken, goed doorgesproken zijn met de lokale vertegenwoordigers van actoren die een bijdrage kunnen leveren in het everzwijnbeheer. Denk daarbij aan de gemeenten die de burger kan inlichten, maar ook info van de burger kan capteren. Denk daarbij ook aan de jagers van de WBE, alsook beheerders van natuurgebieden. Elkeen kan zijn bijdrage leveren!

Telprotocol Patrijs

Jacht op patrijs is mogelijk in WBE-verband als men enerzijds uit de wildrapporten van de WBE kan opmaken dat er in de afgelopen 3 jaar een minimum van 3 broedkoppels per 100ha open ruimte kan worden waargenomen. Anderzijds moet een telling volgens het telprotocol patrijs van dat jaar uitwijzen dat er minimaal 3 broedkoppels in het voorjaar worden waargenomen.

Sinds 2022 verplicht de overheid om de telling volgens het protocol digitaal over te maken. Omdat het niet voor elke jager mogelijk/wenselijk is om deze telling rechtstreeks in het veld digitaal in te voeren in de daarvoor bestemde applicatie biedt het Kenniscentrum jaarlijks haar diensten aan door overzichtelijke kaarten aan te bieden, met daarop de nodige hulpmiddelen om telling voor te bereiden die later kunnen gedigitaliseerd worden.

In 2023 werden 9.141 kaarten opgemaakt en ter beschikking gesteld aan de aangesloten WBE’s

Natuurbeheerplannen

Sinds 2017 wordt elk ingediend natuurbeheerplan onderworpen aan een publieke consultatie. Daarmee beoogd de Vlaamse overheid een grotere transparantie, maar ook een verhoogde integratie met het omliggende beheer. Denk daarbij ondermeer aan het wildbeheer dat wij als jagers trachten te realiseren.

In 2023 en 2024 (tot 31 mei) werden minstens 29 natuurbeheerplannen grondig doorgenomen door het Kenniscentrum . Daarbij gingen we op zoek naar foute conclusies en verwijzingen naar foute wetteksten, een tekort aan onderbouwende data, de impact op jachtactiviteiten, het negeren van bestaande jachtpachtovereenkomsten, de integratie (of het gebrek eraan) met wildbeheer, het voorzien van afwijkingen op exoten maar ook jachtwildsoorten te mogen doden, de integratie met de consensusteksten rond het everzwijnbeheer,… Al onze bevindingen werden maximaal gedeeld met de WBE’s waar percelen, opgenomen in een dergelijk natuurbeheerplan, zijn gelegen. Enerzijds kon het Kenniscentrum de WBE op die manier wijzen op de ‘publieke consultatie’ rond deze beheerplannen en hen zo bewust maken van de mogelijkheid om hierop zelf te reageren. Anderzijds kon de WBE bijkomende relevante lokale informatie delen met het Kenniscentrum om het dossier met bemerkingen omstandig te onderbouwen en zo te versterken.

Jacht in Vogelrijk gebied

Het jachtvoorwaardenbesluit verbiedt de jacht in ‘Vogelrijke gebieden’ in de periode van 15 november tot 28/29 februari. Hiermee beoogde de Vlaamse overheid het voorzien van rust- en foerageergebieden voor overwinterende watervogels. Tegelijkertijd voorziet deze regelgeving ook de mogelijkheid om jacht alsnog toe te passen in deze periode van verbod. Dit is echter uitsluitend mogelijk nadat er lokaal wordt nagedacht over maatregelen met als doel verstoring van watervogels in het gebied te vermijden. De maatregelen hebben minimaal betrekking op het instellen van één of meer rust- en foerageerzones voor watervogels.

Het Kenniscentrum heeft samen met 8 WBE’s een gebalanceerd consensusvoorstel ontwikkeld, waarmee de betrokken WBE’s, natuurbeheerders en landbouwers aan de slag kunnen. De totale overlap tussen de vogelrijke gebieden en deze WBE’s bedraagt 10.021,10 hectare jachtgebied. Voor 6.160,52 hectare hiervan heeft het Kenniscentrum samen met jagers een voorstel tot verlenging van de jacht opgesteld. Hierbij is rekening gehouden met het voorkomen van geschikt habitat voor watervogels en de actuele aanwezigheid van doelsoorten.

Momenteel zijn er zeven ministeriële besluiten van kracht die de jacht in deze WBE’s verlengen. Het Kenniscentrum werkt momenteel nog een voorstel uit voor een WBE die voor het eerste een verlenging van de jacht tracht te bekomen. Voor het opmaken van het eerste voorstel ondersteunt het Kenniscentrum de WBE in het bereiken van een consensus met de relevante actoren. Zo overleggen onze medewerkers samen met de WBE en beheerders van de lokale natuurgebieden om tot een evenwichtige oplossing te komen.

Deze voorstellen worden elke vijf jaar vernieuwd en opnieuw ingediend. Zelfs na het bereiken van consensus blijft het Kenniscentrum deze dossiers achter de schermen opvolgen.

Jaarlijkse administratieve verplichtingen

Een WBE dient jaarlijks een verschillende administratieve verplichten te voldoen. Vanuit het Kenniscentrum maken wij er een erezaak van om de aangesloten WBE’s hierover steeds tijdig te berichten. Dit gaat over

  • Vangklaarzetten van Larssenkooien en Trechtervallen
  • Melden van de bijzondere jacht op everzwijn om de nachtjacht te kunnen uitvoeren.
  • Aangifte en eventuele betaling van de patrimoniumtaks voor 31 maart
  • Indienen van het wildrapport voor 1 april. Dit omvat het opvragen van de afschotcijfers en voorjaarstellingen
  • Aanvragen van de basis) en oppervlaktesubsidie. Deze dient vergezeld te zijn van een financieel verslag van het afgelopen kalenderjaar, een geactualiseerde lijst van de stemgerechtigde leden, een verslag van de afgewezen, geschorste of uitgesloten leden , en een werkingsverslag. Deze aanvraag moet het ANB voor 1 april bereiken.
  • De mogelijkheid tot de uitvoer van de bijzondere jacht op vos omwille van schade aan wilde fauna. Deze is uitvoerbaar vanaf 15 mei
  • Tijdig uitvoeren van minstens één Algemene Vergadering binnen de 6 maanden na het afsluiten van het boekjaar. Door het gros van de WBE’s zal dit dus voor 30 juni nodig zijn.
  • Neerleggen van de jaarrekeningen bij de ondernemingsrechtbank binnen de 30 dagen na algemene vergadering
  • Aangifte maken van de ‘rechtspersonenbelasting’. Voor 2024 is dit voorzien voor 31 juli. Vaak zien we dat er uitstel gegeven wordt. Het Kenniscentrum bericht de WBE’s hier dan verder over.
  • Bevestiging van het UBO-register
  • De aanvraag van een afschotplan grofwild. De deadline is 15 september
  • Einde periode opstellen Larssenkooien en Trechtervallen

Algemene dienstverlening aan de leden

Vergunning kraaiachtigen

HVV ondernam actie na de weigering van vergunningsaanvragen door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) voor de bestrijding van zwarte kraaien, kauwen en eksters. Deze vogelsoorten veroorzaken aanzienlijke schade aan landbouwgewassen en natuurlijke habitats, wat tot bezorgdheid leidde bij jagers en landbouwers.

Rechtbekken zijn beschermd onder het Soortenbesluit, dat is gebaseerd op Europese wetgeving en strikte voorwaarden stelt aan het vangen en doden van beschermde soorten. ANB stopte met het goedkeuren van vergunningen vanwege een gebrek aan nauwkeurige onderbouwing en wetenschappelijke gegevens over de schade die deze vogels veroorzaken, en de noodzaak om aan Europese regelgeving te voldoen.

HVV verzamelde en analyseerde wetenschappelijke studies om de impact van rechtbekken op landbouw en natuur te onderbouwen. Ze stelde een rapport op met de bevindingen en deelde dit met ANB.

Het argument van ANB dat er een gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing was, kon deels worden weerlegd door HVV met de resultaten van een beperkte studie die ANB in 2023 liet uitvoeren door Landmax. Deze studie suggereerde dat vooral zwarte kraaien en kauwen aanzienlijke lokale schade aan gewassen kunnen veroorzaken, terwijl er geen aanwijzingen waren dat eksters significante landbouwschade veroorzaken.

Dankzij de inspanningen van HVV keurt ANB nu weer vergunningsaanvragen goed voor de bestrijding van zwarte kraaien en kauwen om belangrijke landbouwschade te voorkomen. De verlening van nieuwe vergunningen voor de bestrijding van eksters door ANB is echter gestopt wegens onvoldoende bewijs van hun schadelijke impact. Het ANB wacht hiervoor een lopend onderzoek van het Instituut van Natuur- en Bosonderzoek (INBO) af. Het rapport van dit onderzoek wordt eind 2024 gepubliceerd.

Vragen van leden

Hubertus Vereniging Vlaanderen is in de eerste plaats een ledenvereniging. Zij staat hen steeds bij met raad en daad. Omdat de jachtregelgeving en overige regelgevingen waarmee we als jager rekening dienen te houden behoorlijk complex kan zijn, zitten heel wat jagers met verschillende vragen. Sommige zijn eenvoudig op te lossen. Andere vragen bijkomende opzoekwerk, zelfs van onze professionele medewerkers die dagdagelijks bezig zijn met deze regelgeving. In alle gevallen blijven we zoeken naar een

Heel wat van de vragen worden door de medewerkers van het Kenniscentrum behandeld. Kijken we uitsluitend naar het beantwoorden van de verschillende mails die leden ons toesturen dan stellen we vast dat in de periode 1 januari 2023 tot 30 mei 2024 er ruim 7.300 mails werden beantwoord die verband hielden met allerhande jacht gerelateerde vragen.

Opleiding

Ook als jager moeten we de evoluerende maatschappij en inzichten ten allen tijde ter harte nemen. Daarbij kan het nuttig zijn om zich op verschillende vlakken bij te scholen. In de afgelopen periode heeft het Kenniscentrum zich ingezet voor de inrichting van verschillende ‘workshops’.

  • Patrijsapp: De applicatie van de overheid die verplicht dient gebruikt te worden binnen het ‘Telprotocol patrijs’. Vanuit het Kenniscentrum werden verspreid over Vlaanderen fysieke workshops georganiseerd om de mobiele applicatie alsook de webapplicatie toe te lichten. Omdat niet iedereen op deze momenten aanwezig kon zijn werden ook tips & tricks meegegeven in korte, maar bondige filmpjes die ten allen tijden raadpleegbaar zijn op ons YouTube kanaal.
  • Wilder + Jager Portaal: Wilder is DE applicatie van HVV die op eenvoudige wijze meldingen van schade en waarnemingen van dieren kan registreren. Jager Portaal is dan weer de applicatie voor leden van HVV, waarmee zij ten allen tijde en instant meldingen ontvangen rond wild in en rond hun jachtrevier waar zij actief zijn. Om leden de meerwaarde van beide applicaties mee te geven werden in 2023 in elke provincies een opleidingen gegeven rond het eenvoudige gebruik ervan.
  • Eendenbroedkorven: Om het leefgebied van wilde eenden te verbeteren en hun nestsucces te verhogen, organiseerde het Kenniscentrum in elke Vlaamse provincie een workshop over het plaatsen van hooirollen en broedkorven als kunstmatige nestplaatsen. Deze nestplaatsen beschermen eenden en hun eieren tegen predatie en extreme weersomstandigheden.

Tijdens de workshops kregen jagers informatie over het nut van kunstmatige nestplaatsen. Ze leerden hoe ze zelf hooirollen konden maken met ijzerdraad en hooi, en hoe ze deze correct in het water moesten plaatsen.

  • EHBO-opleiding: Een ongeluk in het jachtveld is snel gebeurt. Accuraat handelen om erger te voorkomen werd bijgebracht met EHBO-cursussen in elk van de provincies. In samenwerking met het Rode Kruis werden de EHBO-cursussen gegeven door een professioneel team. De samenstelling van deze cursus werd door HVV, Jonge Jagers Vlaams-Brabant het Rode Kruis gefinetuned om aan de noden van de jagers te voldoen. De cursus focuste zich vooral op de mogelijke ongevallen die kunnen gebeuren tijdens een jachtdag. Iedere deelnemer kreeg nadien ook een certificaat van deelname aan de opleiding mee.
  • Voorkomen van maaislachtoffers: HVV organiseerde een groepsaankoop van het dronetoestel DJI Mavic 3 Enterprise Thermal Drone, waarbij leden het toestel aan een verlaagd tarief konden aanschaffen om wild op te sporen en te redden van maaiactiviteiten. De kopers kregen daarbij ook een gratis opleiding dronevliegen in het veld door een expert en ontvingen een handleiding van HVV met de toepasselijke wet- en regelgeving.

   

Monitoring wilde dierenziekten

Gezonde wildpopulaties zijn essentieel voor jagers. Daarom volgt het Kenniscentrum voortdurend de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wilde dierenziekten. Dit doen we door regelmatig interessante artikelen te schrijven, webinars op te nemen over diverse wildziekten en actuele uitbraken in de vrije wildbaan te volgen.

We richtte een meldpunt op voor zieke reeën na een toename van meldingen over verdachte sterfgevallen en ziekteverschijnselen. Ons team behandelde deze meldingen volgens protocol, inclusief het inschakelen van lokale VOC’s om de dieren op te halen. Het was belangrijk om deze gegevens te verzamelen om de verspreiding van de ziekte en eventuele opvallende kenmerken te onderzoeken. Het Kenniscentrum volgde ook de passieve monitoring door het ANB. Hieruit bleek dat er geen specifieke ziekteveroorzaker was, maar dat veel dieren stierven aan dodelijke combinaties van gebruikelijke parasitaire infecties.

In de herfst van 2023 was er een toename van hazensterfte in West- en Oost-Vlaanderen. Jagers die dode hazen vonden, verwezen we naar laboratoria voor onderzoek. Hieruit bleek dat hazenpest in vele gevallen de oorzaak was. Om onze leden goed te informeren, maakten we een webinar en een artikel over de ziekte, de symptomen en preventieve maatregelen om zelf infectie te voorkomen.

Naast afzonderlijke uitbraken houden we voortdurend ontwikkelingen rond vogelgriep en Afrikaanse varkenspest in de gaten. Bij relevante ontwikkelingen die de jacht in Vlaanderen kunnen beïnvloeden, zorgt het Kenniscentrum ervoor dat de jagers goed geïnformeerd zijn.

Wil jij ook blijven jagen in Vlaanderen?

HVV is de enige professionele belangenvereniging voor de jacht en jagers in Vlaanderen en vertegenwoordigt een ruime meerderheid van Vlaamse jagers. HVV is de officiële gesprekspartner op het gebied van jacht voor de Vlaamse Overheid