Tropische temperaturen, droge landschappen, gebrek aan water. Vlaanderen kreunt onder een blakende zon, die makkelijk opklimt naar dertig graden, en soms meer in de steden. Sommige natuurgebieden in Limburg en Antwerpen kregen daarom ‘code rood’, een label dat waarschuwt voor brandgevaar. Ook voor jagers en beheerders van jachtterreinen betekent dit een extra punt van zorg. Wat te doen?  

Surveilleren

Elke beheerder kent zijn revier op zijn duimpje en weet waar de vochtige en schaduwrijke plekjes zijn, maar ook waar de bodem snel verdroogt en dor uitslaat. De situatie in de gaten houden en een extra kijkje nemen, kan zeker geen kwaad.

In natuurgebieden geldt wegens de droogte een verbod op roken en vuur stoken. Ter waakzaamheid kan een jager tijdens zijn inspectieronde bezoekers wijzen op het gevaar van sigaretten of het houden van een barbecue. De jachtbeheerder kan dat ook duidelijk maken door het ophangen van verbodsbordjes op strategische plaatsen. De verbodsicoontjes zijn makkelijk op te vragen bij het Agentschap Natuur en Bos –daarna gewoon printen en plastificeren.

Wat de ‘code rood’-gebieden betreft, schakelde het Agentschap Natuur en Bos in de gebieden in eigen beheer brandwachters en vrijwilligers in, om vanaf torens en tijdens patrouilles eventuele brandhaarden vroegtijdig te spotten.

 

Installeer drinkbakjes

Water is essentieel. Niet alleen voor de mens, die voldoende moet drinken om niet uitgedroogd te raken. Maar ook voor dieren. In normale zomers krijgen jachtwildsoorten voldoende water naar binnen via hun voedsel of door het oplikken van de dauw of het drinken aan kleine plasjes. Maar met de extreme hitte zoals deze week, is het aangeraden om extra drinkwater aan te bieden.

Dat kan via verschillende constructies: van eenvoudige lage plastic bakjes over ingegraven schalen, tot en met geavanceerde toestellen die zichzelf automatisch bijvullen. Maar voor welk systeem de jager ook opteert, het water moet ondiep zijn zodat kuikentjes van patrijzen of fazanten niet het risico lopen te verdrinken. Het plaatsen van stenen in het bakje kan helpen om het waterniveau te verlagen.

Eveneens belangrijk om rekening mee te houden: het aangeboden water proper zijn. Ververs daarom regelmatig de inhoud, minstens om de dag. Plaats de houders ook in de schaduw zodat het niet te snel opwarmt. Wildsoorten vinden lauw water helemaal niet lekker, en bovendien vormt het een ideale kweekvijver voor bacteriën en algen, die voor een snelle verspreiding van ziektes kan zorgen.

 

Voeder bieten

Specifieke tip ook voor het haas. In een poging zijn dorst te lessen, weet het diertje dat bieten een welkome afwisseling vormen. Die vruchten zitten namelijk vol met smakelijke en voedingsrijke sappen. Vooral beheerders met dergelijke bietenvelden moeten zich daarop voorbereiden, om wildschade te voorkomen. Vandaar deze kleine, makkelijke tip: voeder zelfs proactief bieten bij. Leid de aandacht af van het grote groeiperceel, door duidelijk in het zicht van de hazenpopulatie een hoopje knollen te deponeren, waar ze ongemoeid aan kunnen knabbelen.

Dit nieuwsartikel delen:
RSS feed