Nieuws

Doe mee aan een veldonderzoek naar voedertonnen voor kleinwild

Oproep voor vrijwilligers: Doe mee aan een veldonderzoek naar voedertonnen voor kleinwild

Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) zoekt vrijwilligers voor een onderzoek naar de effecten van het beheer van voedertonnen voor kleinwild (fazanten en patrijzen) in Vlaanderen. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Jachtfonds en uitgevoerd door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in samenwerking met HVV.

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Het bijvoeren van kleinwild tijdens de winter is gangbaar in de jachtsector. Het doel is de overlevingskansen van deze dieren in de winter te vergroten en hun populatie in het voorjaar te stimuleren. Dit onderzoek beoogt inzicht te verkrijgen in de effecten van het beheer van voedertonnen volgens een code van goede praktijk. Het richt zich op het aantrekken van gewenste soorten zoals patrijzen en fazanten, terwijl ongewenste soorten zoals kraaiachtigen en ratten worden ontmoedigd. Dit onderzoek is belangrijk voor de jachtsector omdat het bijdraagt aan de wetenschappelijke onderbouwing van het gebruik van voedertonnen voor het beheer van kleinwild.

Wat houdt deelname in?

Als vrijwilliger helpt u bij het beheren en monitoren van twee types voedertonnen op uw jachtrevier met cameravallen die beschikbaar worden gesteld:

  • Een voederton met bijbehorende voedermix wordt door het project geleverd en moet door u geplaatst en beheerd worden volgens de onderzoeksrichtlijnen.
  • U monitort ook uw eigen voederton die op de gebruikelijke manier wordt beheerd.

U werkt samen met het Kenniscentrum van HVV. U wordt gevraagd om wekelijks de voederton van het project over een korte afstand te verplaatsen en de camerabeelden van beide voedertonnen te controleren en te beoordelen in een webapplicatie.

Belangrijke vereisten:

  • Bereidheid om deel te nemen aan het veldonderzoek gedurende de wintermaanden, namelijk van 15 oktober 2024 tot 30 april 2025.
  • Beschikbaarheid om deel te nemen aan een infomoment in september 2024, waarin de proefopzet en het correcte beheer van voedertonnen worden uitgelegd, en waar het benodigde materiaal (voederton, voedermix en cameravallen) wordt verstrekt.
  • Bereidheid om de voederton van het project wekelijks over een korte afstand te verplaatsen, camerabeelden regelmatig te controleren en te beoordelen in een webapplicatie. Het Kenniscentrum van HVV zal begeleiding bieden bij het gebruik van deze applicatie.
  • Deelname op vrijwillige basis zonder onkostenvergoeding. De voederton wordt na afloop aan de vrijwilligers geschonken.

Hoe kunt u deelnemen?

Indien u geïnteresseerd bent in deelname, vul dan de vragenlijst in voor 15 juli. Om een goed beeld voor Vlaanderen te krijgen, streven we er naar om de deelnemers zo verspreid mogelijk te selecteren. We zullen dan ook nadien contact met u opnemen om uw deelname al dan niet te bevestigen en verdere details te bespreken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met HVV-medewerker Miel Cnuts via [email protected] of via +32 (0)2 242 00 45.