In gans Vlaanderen gaan landbouwers de straat op om te protesteren tegen heel wat uitdagingen die hun sector bedreigen. Zo werden er verschillende acties op poten gezet van oa. de Boerenbond en het ABS. En te midden van deze opkomende protesten, tonen we bij Hubertus Vereniging Vlaanderen solidariteit door deel te nemen aan deze belangrijke acties.

Opmerkelijke parallellen tussen jagers en landbouwers

We begrijpen de diepgewortelde problemen waar landbouwers mee geconfronteerd worden en zien opmerkelijke parallellen met de uitdagingen waar wij als jagers dagelijks mee worden geconfronteerd. De vier grote gelijkenissen tussen de twee sectoren zijn duidelijk:

  • hoge administratieve lasten,
  • regelgevende beperkingen,
  • negatieve beeldvorming en
  • gebrek aan echt overleg

Allereerst worden we, net zoals landbouwers, geconfronteerd met overmatige administratieve lasten die onze activiteiten verstikken. We worden geconfronteerd met een opeenhoping van bureaucratische rompslomp die ons niet toelaat onze passie op een efficiënte manier uit te voeren. Daarnaast worden we geconfronteerd met een overvloed aan regeltjes die onze vrijheid beperkt.

Bovendien worden we geconfronteerd met een voortdurende strijd tegen negatieve beeldvorming, om het nog niet “bashing” te noemen. We worden vaak onjuist afgeschilderd in de media en geconfronteerd met vooroordelen die onze reputatie schaden.

Tenslotte, en misschien wel het belangrijkste, overheerst een gevoel van frustratie over het gebrek aan echt overleg bij het nemen van beslissingen die onze belangen beïnvloed.

Door deel te nemen aan de protesten van landbouwers, laten we bij Hubertus Vereniging Vlaanderen zien dat solidariteit over sectoren heen mogelijk is. Samen strijden we voor een eerlijkere behandeling, minder bureaucratische rompslomp, positievere beeldvorming en meer inspraak in het beleid, en dit vanuit wetenschappelijk onderbouwde studies en niet op basis van persoonlijke motieven zoals dat op heden gebeurt.

Landbouwsector is dankbaar

Voor Mark Wulfrancke, beleidsmedewerker van het ABS, is het niet vreemd dat jagers de landbouwers steunen. Het beleid voor het buitengebied wordt in de steden gemaakt en daar weten ze niet echt hoe het eraan toe gaat in het buitengebied. Luisteren ze eigenlijk wel naar de mensen die daar wonen, werken of hun passie uitoefenen?

Als landbouwers voelen we ons steeds meer persona nog grata in eigen landbouwgebied en dat klopt ergens niet. Ook jullie (jagers) zitten al een tijdje in de verdomhoek en burgers beseffen meer en meer welke zaken spelen in het buitengebied waardoor er toch een brede maatschappelijke steun is voor de landbouwers.

We werken nauw samen met jagers en appreciëren de steun die we uit die hoek mogen verwachten.

Lode Ceyssens, voorzitter van de nieuwe generatie

Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond, sprak in Gent duidelijke taal. In Vlaanderen wordt de duurzaamste melk ter wereld geproduceerd. “De prijs daarvan zou niet moeten concurreren met producten uit delen van de wereld waar minder strenge eisen gelden”, meende hij. “Met betuttelende regelgeving kan de boer niet verder.” De voorzitter van de Boerenbond pleitte ook voor rechtszekerheid, in het bijzonder voor de jonge boeren.

Hij bood zo ook een toekomstperspectief voor deze jonge landbouwers, benadrukkend dat zij de ruggengraat vormen van de toekomstige agrarische sector. Hoe de Boerenbond deze actie beleefde, kan je hier lezen.

HVV in de media

Hubertus Vereniging Vlaanderen kwam naar aanleiding van deze solidariteitsactie ook verschillende keren in de media, waar we onze standpunten en solidariteit met de landbouwsector hebben uitgedragen. Deze aanwezigheid in de media benadrukt ons streven naar een eerlijkere behandeling en meer begrip voor de uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden in het buitengebied.

Beluisten hieronder onze bijdrage op Radio1

Dit nieuwsartikel delen:
RSS feed