Om door de bomen het bos te zien, geeft Hubertus Vereniging Vlaanderen een update over de Afrikaanse varkenspest. Een aantal onduidelijkheden vragen om opheldering.Β 

𝟏. π‡π¨πžπ―πžπžπ₯ π›πžπ¬π¦πžπ­π­πž 𝐞𝐯𝐞𝐫𝐳𝐰𝐒𝐣𝐧𝐞𝐧 𝐳𝐒𝐣𝐧 𝐫𝐞𝐞𝐝𝐬 𝐠𝐞𝐝𝐞𝐭𝐞𝐜𝐭𝐞𝐞𝐫𝐝?
Zes. Woensdagavond publiceerde Waals minister voor Landbouw RenΓ© Collin (CDH) op zijn website eenΒ persberichtΒ over een nieuw ontdekt geval. Dat lag enigszins in de lijn der verwachtingen -wat het nieuws natuurlijk niet minder erg maakt. Het dier blijkt afkomstig uit de buurt van Etalle, waar ook de vijf andere gecontamineerde kadavers gevonden werden. Daardoor blijft de omvang van het besmette gebied -gelukkig- ongewijzigd.
Collin verwacht overigens eerstdaags nog de resultaten van twee stalen in tegenexpertise. De bevoegde diensten onderzoeken daarnaast nog vijf extra kadavers.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft ondertussen een nationale coΓΆrdinator aangesteld in de strijd tegen de Afrikaanse varkenspest.

𝟐. 𝐄𝐧 𝐕π₯𝐚𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧? π‡π¨πž 𝐳𝐒𝐭 𝐑𝐞𝐭 𝐝𝐚𝐚𝐫?
Volgens een mail van het Agentschap voor Natuur en Bos naar de steden en gemeenten is het β€˜vrij zeker’ dat er in Vlaanderen voorlopig geen probleem is. Het Agentschap doet aan passieve monitoring door een autopsie op elk dood gevonden everzwijn uit te voeren, in combinatie met een weefselanalyse. Ook een aandeel van de geschoten everzwijnen worden gescreend.

πŸ‘. 𝐋𝐒𝐠𝐭 𝐑𝐞𝐭 𝐒𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐰𝐒π₯𝐝𝐞 𝐳𝐰𝐒𝐣𝐧𝐞𝐧 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐣𝐚𝐜𝐑𝐭 𝐚𝐚𝐧 𝐝𝐞 π›πšπ¬π’π¬ 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐩𝐫𝐞𝐒𝐝𝐒𝐧𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 π€πŸπ«π’π€πšπšπ§π¬πž 𝐯𝐚𝐫𝐀𝐞𝐧𝐬𝐩𝐞𝐬𝐭?
Dat verhaal doet momenteel de ronde in de media. De Franstalige zender RTBF zond gisteren een reportage uit waarin een Franse jager anoniem getuigde over het importeren van wilde everzwijnen in een jachtrevier in het getroffen gebied. Sommige Vlaamse kranten namen het verhaal over, waardoor het een eigen leven ging leiden.
Hubertus Vereniging Vlaanderen hecht weinig waarde aan de getuigenis. In de eerste plaats omdat die anoniem gebeurde -wat het moeilijk maakt om de geloofwaardigheid van de boodschapper te controleren. Evengoed spelen andere, onbekende motieven mee.
Ten tweede: inhoudelijk hangt het verhaal met haken en ogen aan elkaar. De getuige spreekt namelijk over ingevoerde varkens uit Frankrijk en Spanje -wat om meerdere redenen mag verbazen, maar toch vooral omdat in die landen de Afrikaanse varkenspest helemaal niet voorkomt.
Ten derde: de Waalse overheid en minister Collin denken dat in β€˜negen van de tien kansen’ de Afrikaanse varkenspest via het transport vanΒ etensrestenΒ naar BelgiΓ« kwam. Zelfs een besmet broodje kan aan de oorsprong liggen, zegt Collin.
En tot slot: bij de gevonden kadavers werden ook DNA-stalen genomen. Een analyse moet uitmaken of het genetisch materiaal gelijkenissen vertoont met de autochtone populatie aan zwijnen. De resultaten worden in de komende weken verwacht.

πŸ’. 𝐈𝐬 𝐞𝐞𝐧 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐚π₯π―πžπ«π›π¨π 𝐨𝐩 𝐝𝐞 𝐣𝐚𝐜𝐑𝐭 𝐒𝐧 π–πšπ₯π₯𝐨𝐧𝐒ë 𝐞𝐞𝐧 𝐠𝐨𝐞𝐝𝐞 𝐳𝐚𝐚𝐀, 𝐳𝐨𝐚π₯𝐬 𝐬𝐨𝐦𝐦𝐒𝐠𝐞 𝐞𝐜𝐨π₯𝐨𝐠𝐞𝐧 π›πžπ°πžπ«πžπ§?
Over die kwestie publiceerde Hubertus Vereniging Vlaanderen een opiniebijdrage op de website vanΒ Knack.
Een totaalverbod valt te verdedigen maar dan enkel in het getroffen gebied en enkel tijdelijk. Eenmaal de piek van de epidemie voorbij kan jacht juist een oplossing vormen om de Afrikaanse varkenspest in te dijken. Voorbeelden uit het buitenland leren ook dat rond de besmette gebieden best een buffer komt met zo min mogelijk everzwijnen -vanuit een logica om contact tussen verschillende rottes te minimaliseren. β€˜Tegenstanders van de jacht vinden dat onaanvaardbaar’, weet HVV-directeurΒ Geert Van den Bosch. β€˜Maar ook voor de jagers blijft dit een moeilijk gegeven, omdat het enigszins vloekt met de weidelijkheidsregels, die een ethische omgang met het wild vastleggen.’

Dit nieuwsartikel delen:
RSS feed