Mag ik mijn jachthond naast mij in de auto laten zitten? Erik Nauwelaerts, advocaat en lid van Hubertus Vereniging Vlaanderen, geeft het antwoord.

Context

Mijn hond gaat altijd mee jagen. Hij zit het liefst vooraan naast mij, gewoon los op de passagiersstoel. Hij is braaf en rustig, dus laat ik hem op zijn favoriete plaats zitten. Mag dit?

Wat zegt de wetgeving?

In het Belgische verkeersreglement (‘de Wegcode’) staan geen specifieke voorschriften over hoe u uw hond moet vervoeren in de auto. Nergens staat voorgeschreven dat de hond in een transportbox (‘bench’) moet zitten of op een andere manier gezekerd moet zijn. Evenmin is de plaats in het voertuig bepaald.

Als iets niet specifiek geregeld is, vallen we terug op de algemene bepalingen die van toepassing zijn op iedere chauffeur. Zo moet u steeds uw voertuig onder controle kunnen houden en moet u in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren.

Iedere passagier moet volgens de Wegcode een gordel dragen, maar een hond is geen mens en valt dus niet onder deze verplichting.

U zal dus niet beboet worden indien er enkel wordt vastgesteld dat de hond los zit in de auto.

Indien u een ongeval veroorzaakt omdat uw teckel geklemd geraakte onder de rempedaal of wanneer u over de weg zwalpt omdat uw draadhaar steeds op schoot wil kruipen, moet u wel juridische gevolgen vrezen. U wordt immers gehinderd bij uw rijbewegingen en u heeft uw voertuig niet meer onder controle.

Toch maar beter verzekeren?

Ook de hond die steeds rustig op de achterbank ligt en u op geen enkele manier hindert bij uw rijbewegingen, kan een projectiel worden bij een plots remmanoeuvre of een ongeval.

Indien de hond door de cabine vliegt, zullen zijn verwondingen steeds ernstiger zijn dan wanneer hij gezekerd was. Ook inzittenden kunnen hierdoor verwond worden.

Wat als ik naar het buitenland rij?

Omdat vele jagers ook in het buitenland jagen, heb ik eens naar de regelgeving in de buurlanden gekeken. In Nederland en Frankrijk is er geen specifieke regeling en is de situatie dus gelijkaardig als in België.

Duitsland zou Duitsland niet zijn indien iets niet tot in de puntjes geregeld is. De Duitsers hebben in hun Wegcode (‘Strassenverkehrsordnung’) wel specifiek beschreven dat dieren het zicht en het gehoor van de chauffeur niet mogen hinderen. Een hond dient derhalve gezekerd te worden. Dit kan in een bench, met een gordel (die niet om de hals bevestigd is), achter een scheidingsnet of zelfs in een stoeltje. Daarbij maakt het niet uit of de hond vervoerd wordt op de bijrijdersstoel, op de achterbank of in de koffer.

Indien de hond niet goed gezekerd is, kan u bij een controle van de Polizei een geldboete krijgen. Vergeet niet om het hondenpaspoort steeds mee te nemen als u de grens over gaat. Daarin staan de registratiegegevens van de chip en vaccinaties vermeld.

Conclusie

Ook al zijn er in België geen specifieke regels voor het vervoer van uw hond, denk aan de veiligheid van uzelf, de hond en de andere weggebruikers.

Zelfs al hindert uw trouwe viervoeter u niet tijdens het rijden, toch kan hij u en zichzelf ernstig verwonden bij een plots remmanoeuvre of ongeval.

Ik adviseer dan ook om je hond steeds goed te zekeren in de auto. De manier waarop en de plaats in de wagen kiest u zelf.

 

 

Dit nieuwsartikel delen:
RSS feed