‘Aan het vervoeren van een vuurwapen via het vliegtuig kunnen extra kosten kleven’, schrijft advocaat Erik Nauwelaerts in het ledenmagazine De Vlaamse Jager.

 

Context 

Ik ben door vrienden uitgenodigd om een weekend bij hen in het buitenland te komen jagen. Ik heb geen zin om de lange rit in mijn eentje met de auto te doen en mijn bestemming is vlot bereikbaar met het vliegtuig. Omdat ik liefst met mijn eigen wapen schiet, zou ik dat graag meenemen. Kan dit zomaar?

Wat zegt de wetgeving? 

Er is geen specifieke wetgeving om deze vraag te beantwoorden. Je moet kijken naar de bagage- en vervoersvoorwaarden van de luchtvaartmaatschappij waarmee je de reis wil maken. Zo zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen die weigeren om wapens mee aan boord te nemen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de ‘low cost carriers’ zoals Ryanair. En zelfs als een luchtvaartmaatschappij het toelaat om te reizen met wapens, moet je goed nakijken welke procedure je moet volgen, aan welke voorwaarden je moet voldoen en wat de eventuele extra kosten zullen zijn.

Hoe zit het bij Brussels Airlines? 

Omdat veel Vlaamse jagers vanop de luchthaven van Zaventem vertrekken en Brussels Airlines daar haar thuisbasis heeft, neem ik onze nationale luchtvaartmaatschappij als voorbeeld. Bij Brussels Airlines kan je naar de meeste bestemmingen wél wapens meenemen. Uiteraard mogen wapens en munitie niet in de cabine, maar moeten ze apart ingecheckt worden in stevige koffers. Ten laatste 24 uur vóór vertrek vanop Zaventem en 48 uur vóór vertrek elders, moet je een aanvraagformulier, dat je op de website vindt, doormailen.

Op de dag van je reis moet je je met het wapen aanmelden in het veiligheidsgebouw 56 tegenover de hoofdingang. In theorie zou er iemand van het veiligheidspersoneel je dan moeten vergezellen tot aan de check-in, maar in de praktijk ga je alleen verder de luchthaven binnen.

Als je aanvraagformulier goed is terechtgekomen, weten ze bij de check-in dat je wapen mee moet. In de praktijk is de interne communicatie mogelijk ergens spaak gelopen en moet je je nog aandienen bij een aparte balie om het één en ander recht te zetten, waarna je terug naar de check-in kan. Zorg dat je een kopie van je aanvraagformulier bij hebt.

Jachtwapens en munitie worden bij Brussels Airlines beschouwd als toegelaten sportmateriaal. Dit betekent dat het gratis mee mag als je totale bagage onder de limiet blijft van het toegestane gewicht dat je volgens je ticket mag meenemen. Indien je boven het toegelaten bagagegewicht zit, betaal je voor je wapen en munitie een toeslag van 80 euro binnen Europa en hogere bedragen daarbuiten, afhankelijk van de bestemming.

Het komt voor dat het personeel aan de check-in de bagagevoorwaarden niet kent en je onterecht de toeslag wil laten betalen. Ik heb het meegemaakt toen ik daar stond met een kleine reiskoffer, mijn wapen en munitie. Alles samen ruim onder de toegelaten 23 kg. Omdat dit voor mij een principekwestie was en ik tijd had, weigerde ik te betalen en is er een hogere in rang bij geroepen die mij uiteindelijk bevestigde dat ik geen toeslag hoefde te betalen. Sta gerust op je strepen en laat je niet doen. Bij de check-in gaat je gewone bagage dan op de transportband en wacht jij (soms lang) met je wapen en munitie tot twee politieagenten je meenemen naar een kamertje aan de andere kant van de terminal om je wapen, munitie en documenten te controleren.

Als alles in orde is, worden de transportkisten verzegeld en gaan ze via een aparte transportband eindelijk richting vliegtuig. Op de luchthaven van bestemming kan je meestal vlot je wapen afhalen, maar bij terugkeer op Zaventem wordt alles opnieuw gecontroleerd vooraleer je met je wapen naar huis kan.

Uiteraard zijn er op de algemene regels weer uitzonderingen. Zo vervoert Brussels Airlines geen wapens naar het Verenigd Koninkrijk of D.R. Congo. Om wapens mee te nemen naar Italië, Spanje of Zwitserland is er altijd een toeslag te betalen.

Conclusie 

Het antwoord op de vraag of je je wapen kan meenemen, vind je in de bagage- en vervoersvoorwaarden van de betrokken luchtvaartmaatschappij. Sommige luchtvaartmaatschappijen weigeren wapens te vervoeren en bij anderen is het wel toegelaten onder hun specifieke voorwaarden.

Kijk niet enkel naar de goedkoopste manier om op je bestemming te geraken, maar controleer op voorhand of je wapen mee mag met de luchtvaartmaatschappij waarbij je wil boeken. Ga ruim op tijd naar de luchthaven want de hele procedure, vooraleer je wapen ingecheckt is, kan lang duren.

Auteur: Erik Nauwelaerts, advocaat

Dit nieuwsartikel delen:
RSS feed