Jagers kunnen wegen op het beleid via de lokale adviesraden. In de meeste gemeenten hebben de jagers immers recht op een zitje in de milieuraad, de landbouwraad, de Gecoro (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening), de omgevingsraad,…
In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om als WBE het zitje in de adviesraad te claimen en hoe het gesteld is met de huidige vertegenwoordiging. We laten eveneens drie jagers die hun WBE vertegenwoordigen in de gemeente aan het woord: Walter Vermeir van WBE Scaldiana (Oost-Vlaanderen), Marc Van Olmen van WBE Tussen Vaart en Molenbeek (Vlaams-Brabant) en Cedric De Haes van WBE Berg en Dal (Antwerpen).
In welke adviesraden zijn de jagers in jouw gemeente vertegenwoordigd?
Walter Vermeir: voor de stad Dendermonde zitten we in de Minaraad (=milieuraad) en in de Gecoro. Voor de gemeente Hamme zitten we in de MiLaDi (Milieu, Landbouw en Dierenwelzijn ).
Marc Van Olmen: voor de WBE Tussen Vaart en Molenbeek zetel ik in de mileuadviesraad van Herent. Voor deze WBE zit tevens Steven Mertens, ook jachtrechthouder in de WBE, als voorzitter in de milieuadviesraad van Kortenberg.
Cedric De Haes: WBE Berg en Dal is vertegenwoordigd in de Landbouwraad en de Milieuraad van Heist-op-den-Berg.
Hoe lang zit je al in die adviesraden?
Walter Vermeir: in de Minaraad van de stad Dendermonde zijn we reeds 24 jaar lid waarvan 12 jaar als voorzitter. In de MiLaDi adviesraad van de gemeente Hamme zijn we al 18 jaar lid, waarvan 6 jaar als ondervoorzitter. We zijn bovendien lid van het dagelijks bestuur en aangeduid als expert dierenwelzijn.
Marc Van Olmen: het aantal jaren ben ik kwijt, maar dat zullen er meer dan 20 zijn. Steven Mertens is ook al aan zijn tweede termijn in de MAR in Kortenberg bezig.
Cedric De Haes: persoonlijk ben ik nog maar zes jaar lid van de Milieuraad. Onze WBE is via onze secretaris al wel tientallen jaren vertegenwoordigd in de adviesraden. De vroegere secretaris van de WBE was geruime tijd voorzitter van de milieuraad.
Wat zijn de voordelen om als jager in die adviesraden te zitten?
Walter Vermeir: we krijgen als jagers en natuurbeheerders de kans om mee te debatteren over agendapunten die ons aanbelangen zoals de verbetering, het behoud en het herstel van de natuur binnen de gemeente. Bovendien hebben we de mogelijkheid om jachtgerelateerde agendapunten aan te brengen en bespreekbaar te maken, zoals zwerfkatten, bestrijding van bruine rat, loslopende honden, biotoopverbeteringen, …
Marc Van Olmen: Communicatie met zowel bestuursleden van de gemeente als andere verenigingen in het dorp.
Cedric De Haes: wij gebruiken de adviesraden vooral als netwerkevenement. De WBE Berg en Dal schafte in samenwerking met buur WBE Zuiderkempen twee warmtebeelddrones aan om reekitsen te zoeken. Op de Milieuraad en de Landbouwraad hebben we de werking van onze droneteams toegelicht. Het helpt om de efficiëntie van het zoeken van wild met een drone te verduidelijken en zorgt voor extra bekendheid onder de landbouwers.
Wat zijn de nadelen om als jager in die adviesraden te zitten?
Walter Vermeir: persoonlijk ken ik geen nadelen, er zijn enkel voordelen.
Marc Van Olmen: momenteel staat de werking van de MAR op een laag pitje, volgens mij omdat er geen echte verplichting meer is. De motivatie bij verschillende leden van de MAR is weg, aangezien er ook weinig tot geen rekening meer gehouden wordt met adviezen vanuit de MAR.
Cedric De Haes: de besluitvorming in de adviesraden in onze gemeente is nogal log en langzaam. Wie denkt dat hij/zij morgen de wereld kan veranderen door actief te zijn in dergelijke adviesraden, heeft het mis. Maar dat is natuurlijk altijd zo in de politiek. Rome is ook niet op één dag gebouwd.
Hoe is de samenwerking met andere actoren in zo’n adviesraad (Boerenbond, bioboeren, natuurverenigingen, …)?
Walter Vermeir: de band tussen landbouw, natuurverenigingen en de politiek is met de jaren intenser geworden. Punten die wij als jager voorleggen krijgen nu meer aandacht.
Marc Van Olmen: heel goed. Ik heb heel veel mensen van andere verenigingen of strekkingen leren kennen en ermee praten opent meestal invalswegen en zienswijzen. Dankzij de contacten is er wederzijds respect.
Cedric De Haes: wij merken dat er op lokaal vlak zeer goed samengewerkt kan worden. Het is gewoon kwestie van een duidelijk en coherent verhaal te brengen over wat jagers doen. Ik denk dat de jachtsector veel lokaler en directer aan draagvlak moet werken.
Hoe heb je al een verschil voor de jagers kunnen maken door in die adviesraden te zitten?
Walter Vermeir: ja, in samenwerking met de gemeente hebben we al verschillende concrete projecten kunnen verwezenlijken. Bijvoorbeeld: plaatsen van borden ‘honden aan de leiband’, inrichten van afgesloten hondenlosloopweiden, aanwijzen en helpen bij het afvangen van zwerfkatten, biotoopverbetering op eigendommen van de gemeente.
Marc Van Olmen: communicatie naar het gemeentebestuur en de inwoners van het dorp (via infokrant). Wij konden ook al verschillende presentaties geven aan zowel leden van de MAR, als tijdens open MAR-vergaderingen (waar alle burgers naartoe kunnen komen), o.a. over wat is jagen en wat een WBE is, hoe leren leven met marters en vossen en uitleg over het everzwijnenbeleid in onze streek.
Cedric De Haes: de belangrijkste verwezenlijking van onze WBE in de afgelopen legislatuur is het opstellen van een webpagina ‘Jacht en Wildbeheer’ onder de bevoegdheid ‘Dierenwelzijn’ in Heist-op-den-Berg. Net zoals andere actoren in het buitengebied hun stekje krijgen op de website van de gemeente, hebben wij als jagers ook mogen uitleggen waarom we de dingen doen zoals we ze doen.
Wat denk je dat beter kan in dergelijke adviesraden?
Walter Vermeir: de verdeling van de stemgerechtigde leden. De natuursector is dikwijls oververtegenwoordigd waardoor soms éénzijdige beslissingen worden genomen.
Marc Van Olmen: opnieuw nieuw leven inblazen en betere communicatie met leden van het gemeentebestuur, zoals voordien het geval was.
Cedric De Haes: hoe contradictorisch het ook klinkt, aan een adviesraad wordt zelden advies gevraagd dat nog een impact kan hebben. De gemeenteraad heeft meestal al lang beslist. Zij zijn dan ook de verkozenen des volks. Verder vind ik dat er sprake is van een pensée unique in adviesraden: in de milieuraad bijvoorbeeld is er weinig gevoeligheid voor thema’s als landbouw en recreatie.
Waarom moeten meer WBE’s vertegenwoordigd worden in adviesraden?
Walter Vermeir: sinds onze vertegenwoordiging in de milieuadviesraden is er appreciatie voor de jagerij, men leert ons kennen als jager-natuurbeheerder.
Marc Van Olmen: belangrijkste is een wederzijdse open en eerlijke communicatie met alle natuurgebruikers en de gemeente. Via de MAR kan je wegen op het beleid door advies te geven, maar ook door proactief te zijn. Je kan dus, zowel gevraagd als ongevraagd, advies uitbrengen aan de gemeenteraad.
Cedric De Haes: de jacht zit in ons allemaal. Het is dan ook een polemisch onderwerp. Door als jagers aanwezig te zijn in het lokale debat, kunnen veel ongegronde vooroordelen vermeden worden.
Is jouw WBE al vertegenwoordigd in een adviesraad?
Heeft dit artikel je ook geprikkeld om actief te worden in een gemeentelijke adviesraad? Als Hubertus Vereniging Vlaanderen hopen we in ieder geval van wel aangezien we ook de lokale jagers nodig hebben om te werken aan een breder draagvlak voor de jacht. Na de verkiezingen zullen de adviesraden opnieuw samengesteld worden en kan je WBE zich kandidaat stellen. Let op: er zijn in principe maar twee gemeentelijke raden verplicht, dat zijn de Gecoro en de Jeugdraad. Informeer dus bij uw gemeente welke adviesraden actief zijn.
Om duidelijk te maken welke WBE’s reeds vertegenwoordigd zijn, deed Hubertus Vereniging Vlaanderen een bevraging. Onderstaand vind je een kaart van de WBE’s die gereageerd hebben. Groene WBE’s hebben aangegeven dat ze in minstens één gemeente vertegenwoordigd zijn. Met 90 vertegenwoordigde WBE’s is dat iets meer dan de helft van de 179 Vlaamse WBE’s. De rode WBE’s gaven aan dat ze nergens vertegenwoordigd zijn (aantal: 53). Zowel bij de ‘rode’ WBE’s als bij de WBE’s die niet gereageerd hebben, liggen dus opportuniteiten om als jager je steentje bij te dragen aan de WBE-werking en de jachtsector te vertegenwoordigen in de gemeente. Spreek daarover met je WBE-bestuur.
Concreet wil dat zeggen dat in 102 van de 302 Vlaamse gemeenten, de jachtsector vertegenwoordigd is via een afgevaardigde uit de WBE. Op kaart ziet dat er zo uit:
Hubertus Vereniging Vlaanderen hoopt dat WBE’s inspanningen leveren opdat meer gemeenten een vertegenwoordiging hebben door de jachtsector. Indien je hierover vragen heeft, kan je contact opnemen met het Kenniscentrum van Hubertus Vereniging Vlaanderen.