Nieuws

Zomeruur verhoogt risico op aanrijdingen met overstekend wild

Door het verzetten van de klok dit weekend, loopt de spits samen met het moment waarop wild zich in de ochtend en avond verplaatst. Dat verhoogt het risico op aanrijdingen.

Een overstekende bronstige ree, een onoplettend zwervend varken, een naar voedsel zoekend vosje langs de kant van de weg: een aanrijding met een voorbij zoevende wagen gebeurt soms in een fractie van een seconde, maar de gevolgen ervan voor de bestuurder kunnen soms lang aanslepen. Om nog maar te zwijgen over het dierenleed. Daarom herhaalt Hubertus Vereniging Vlaanderen de oproep om voorzichtig te rijden, zeker langs de wegen waar veel wild oversteekt.

De waarschuwing komt niet toevallig nu. Rond april en mei is het wild in Vlaanderen actief en mobiel. Zo worden bij reepopulaties namelijk de jongen van het jaar ervoor verstoten door de moedergeit, waardoor die noodgedwongen op zoek moeten naar een eigen stek en dus uitzwermen naar minder bekend en vertrouwd gebied. Hetzelfde verhaal bij de jonge mannelijke everzwijnen: die verlaten de rotte, om elders onderdak te vinden.

Fazanten en hazen zitten de komende periode dan weer volop in het voortplantingsseizoen, en veiligheid staat dan onderaan het prioriteitenlijstje.

Wat bovendien het risico op aanrijdingen verhoogt, is (misschien weinig bekend, maar des te belangrijker als verklaring) de omschakeling dit weekend naar zomertijd. Heel wat wilde dieren zijn vooral actief in de vroege uurtjes en rond zonsondergang. Door het verzetten van de klok vallen hun verplaatsingen voortaan precies samen met vooral de ochtendspits.

 

Wat te doen bij een aanrijding?

  • Indien gevaar dreigt voor de weggebruikers, bel de politie. Laat een proces verbaal opstellen bij een heftige aanrijding met schade aan de wagen.
  • Verwittig de lokale VOC (opvangcentrum voor wilde dieren) of jachtrechthouder (contactgegeven terug te vinden via de online jachtplannen). Die kan met zijn speurhonden het dier opsporen.
  • Om hygiënische redenen: raak nooit een dood dier met de blote handen aan.
  • Neem in geen geval het aangereden dier mee naar huis. Laat dode exemplaren in de berm liggen.

 

Wat doen jagers om aanrijdingen te vermijden?

  • Wildspiegels langs de kant plaatsen. Dat zijn een soort van bewegende reflectoren die moeten afschrikken bij invallend licht van koplampenHet organiseren van nazoek met speurhonden en het verlossen van gekwetste dieren uit hun lijden
  • Inventariseren van hotspots, en lokale besturen wijzen op de gevaren
  • Kort houden van populaties bij gevaarlijke banen