Bijna een jaar na de eerste meldingen van reeën die kampen met een ‘mysterieuze ziekte’, weet het Agentschap voor Natuur en Bos nog steeds niet wat er precies scheelt met de dieren.
Sinds september 2021 wordt er in Vlaanderen een verhoogde ziekte en sterfte bij reewild vastgesteld. Hetzelfde beeld werd aangetroffen in de lente en zomer van 2022. Het waargenomen ziektebeeld was in het merendeel van de gevallen een algemene verzwakking, sterke vermagering en vaak diarree.
Om de doodsoorzaak te achterhalen startte het Agentschap voor Natuur en Bos in de lente onderzoek op via de passieve ziektebewaking en via samenwerking met de opvangcentra voor in het wild levende dieren.
Ook de jachtsector zette een online meldingsformulier op voor verdachte waarnemingen.
Dit onderzoek leverde voorlopig geen specifieke veroorzakende ziekteverwekker op die de waargenomen ziekte en sterfte bij reewild veroorzaakt, laat ANB aan HVV weten. Bij vele dieren werden wel virale en parasitaire infecties teruggevonden die elk op zich gewoon voorkomen in de reewild- populatie, zoals longworminfecties en gastro-intestinale infecties. Maar bij een combinatie ervan worden de dieren heel ziek en sterven ze.
In Wallonië wordt er geen verhoogde ziekte en sterfte gemeld bij reeën, maar in Nederland wel. Ook daar worden sinds het najaar van 2021 meer zieke en dode reeën aangetroffen zonder dat er een eenduidige ziekteverwekker als oorzaak van de sterfte kan worden aangeduid.
Gezien er geen eenduidige ziekteverwekker gevonden werd zal ANB met INBO bespreken of er voor reewild in Vlaanderen specifieke bezorgdheden zijn inzake overpopulatie, populatie-ecologie en/of habitatkwaliteit die de verzwakking en vatbaarheid voor infecties kunnen verklaren.
Als er dode reeën worden aangetroffen, meldt deze dan bij het provinciaal aangeduide VOC zodat het kan opgehaald worden voor onderzoek. Of via het meldpunt van Hubertus Vereniging Vlaanderen.