Onlangs heeft de opkomst van de goudjakhals in onze buurlanden voor de nodige opschudding gezorgd, en dit roept de vraag op of deze nieuwkomer binnenkort ook zijn intrede zal doen in Vlaanderen. In deze tekst heeft Hubertus Vereniging Vlaanderen een vergelijkende gids samengesteld om jagers in de toekomst te helpen bij het onderscheiden van deze soort van twee andere roofdieren: de vos en de wolf.
Verspreiding
De goudjakhals heeft zich sinds de jaren 80 van Indochina tot Europa uitgebreid, met een bloeiende populatie in Hongarije en bevestigde voortplanting in landen als Italië en Tsjechië. Nederland zag zijn eerste goudjakhals in 2016, terwijl Vlaanderen nog geen bevestigde waarnemingen heeft. Het is dus een kwestie van tijd wanneer de soort zich in Vlaanderen zal vestigen. De goudjakhals kan daarom in gebieden, waar hij zelfstandig naar toe is gekomen, niet beschouwd worden als ‘exoot’ of ‘uitheemse soort’. Die termen zijn alleen toepasselijk voor door de mens geïntroduceerde soorten binnen het normale verspreidingsgebied. De vos, daarentegen, heeft een wereldwijde verspreiding over uiteenlopende habitats, van woestijnen tot Arctische toendra. Ze zijn te vinden in gebieden variërend van het Verenigd Koninkrijk tot Japan en van de Verenigde Staten tot Alaska, met enkele uitzonderingen zoals Groenland en IJsland. Ooit wereldwijd verspreid, is de wolf nu voornamelijk te vinden in wildernis en afgelegen gebieden in Canada, Alaska, het noorden van de Verenigde Staten, Europa en Azië. Wolven gedijen ook in door mensen gedomineerde landschappen. Momenteel nemen wolvenpopulaties toe in delen van de Verenigde Staten en Europa.
De goudjakhals kan in onze contreien, waar hij zelfstandig naar toe is gekomen, niet beschouwd worden als ‘exoot’ of ‘uitheemse soort’.
Leefgebied
Goudjakhalzen worden vaak aangetroffen in kleinschalige landschappen die zowel natuurlijke als door mensen gemaakte gebieden omvatten. In gebieden waar ook wolven voorkomen, verkiezen goudjakhalzen vaak de zones die wolven vermijden. Vergelijkbaar met vossen en wolven lijken goudjakhalzen geen problemen te ondervinden van menselijke aanwezigheid, op voorwaarde dat er voldoende schuilmogelijkheden zijn.
Vandaag wordt de goudjakhals in bijna heel Europa waargenomen, met uitsluiting van de Scandinavische landen
De goudjakhals staat bekend om zijn flexibiliteit, vooral in interactie met vossen en wolven. Met vossen delen ze voedselbronnen en eetgewoonten wanneer er overvloed is, maar hun voorkeuren divergeren wanneer voedsel schaars is, wat hen in staat stelt om langdurig naast elkaar te leven. Onderzoek wijst echter op minder co-existentie tussen goudjakhalzen en wolven. Wolven prederen soms op goudjakhalzen en kunnen ze verdrijven. De flexibele eetgewoonten van de goudjakhals helpen bij aanpassing, maar de aanwezigheid van wolven blijft een bedreiging. De voorkeurshabitats van de goudjakhals zijn beboste gebieden met open plekken en nabijheid van menselijke nederzettingen. Hoewel ze soms stedelijke gebieden verkennen, bieden die niet de juiste rustplekken voor permanente bewoning.
Pootafdruk
De pootafdruk van een vos kan onderscheiden worden van die van een goudjakhals en wolf op basis van het kenmerkende V-vormige eeltkussen op de voetkussens. Een kenmerk op basis waarvan de goudjakhals zich onderscheidt zijn de typische samengevoegde middelste teenkussens die een soort hoefijzer vormen, maar ze zijn vaak niet zichtbaar in het sporenpatroon. In de praktijk is een absoluut perfecte pootafdruk nodig om dit kenmerk met voldoende zekerheid te herkennen.
De pootafdruk van een vos kan onderscheiden worden van die van een goudjakhals en wolf op basis van het kenmerkende V-vormige eeltkussen op de voetkussens.
Goudjakhalzenpoot met de samengevoegde teenkussens.
Pootafdruk van een vos in de modder. De V-vorm is duidelijk zichtbaar in het voetkussen.
Uitwerpselen
De uitwerpselen van de goudjakhals, vos en wolf zijn in de praktijk moeilijk van elkaar te onderscheiden. De kenmerken van uitwerpselen variëren afhankelijk van het geconsumeerde voedsel en het seizoen. In Oost-Europa worden speurhonden getraind om de uitwerpselen van specifieke carnivoren te detecteren.
Voortplanting
Goudjakhalzen leven in paren en zijn strikt monogaam. In veel goudjakhalsfamilies zijn er volwassenen, ‘helpers’ genoemd, die een jaar bij de ouders blijven om te helpen bij de zorg voor het volgende nest. Geboorten vinden plaats in april-mei in Zuidoost-Europa. De draagtijd is 63 dagen, met nesten van één tot negen pups, meestal twee tot vier. De jongen worden gezoogd gedurende acht weken en vervolgens gespeend, waarbij ze vast voedsel gaan eten rond drie maanden. Beide ouders zorgen voor voedsel en bescherming, en geslachtsrijpheid wordt bereikt op elf maanden leeftijd.
Vossen vertonen een flexibeler voortplantingsgedrag. Ze bereiken geslachtsrijpheid op ongeveer tien maanden leeftijd en kunnen zich voortplanten van eind december tot eind maart, met een hoogtepunt in januari en februari. Meerdere vossenparen in hetzelfde gebied kunnen zich voortplanten. De gemiddelde worpgrootte varieert sterk, meestal tussen 1 en 11 welpen, met een gemiddelde van ongeveer 6. De jongen worden meestal in maart of april geboren en worden na ongeveer 12 weken gespeend.
Wolven zijn geslachtsrijp vanaf hun tweede levensjaar. Voortplanting vindt plaats meestal rond februari-maart. Meestal is er slechts één vrouwtje dat zich voortplant in een roedel, meestal de alfavrouw. De draagtijd duurt ongeveer 63 dagen, met de meeste jongen die worden geboren in begin mei. De gemiddelde worpgrootte is ongeveer 4-5 welpen, met een maximum van 8. Alle leden van de roedel dragen bij aan de zorg en bescherming van de welpen.
Dieet
De goudjakhals vertoont gelijkenissen met de vos en is een echte generalist en opportunist als het op voeding aankomt. Tijdens de schemering en ‘s nachts zoekt hij naar verschillende voedselbronnen, waaronder kleine zoogdieren, knaagdieren, hazen, vogels, reptielen, kikkers, aas en plantaardig materiaal zoals vruchten en zaden. Ongeveer een helft van zijn dieet bestaat uit dierlijk voedsel en de andere helft uit plantaardig voedsel. Ze hebben dagelijks ongeveer 1 kilogram voedsel nodig, maar hun neiging om plantaardig voedsel te eten, kan leiden tot schade aan gewassen, zoals maïs.
De vos is een omnivoor en aaseter met een gevarieerd dieet, waaronder knaagdieren, vogels, konijnen, hazen, ratten, insecten en kleine reptielen. Hij consumeert ook aas, voornamelijk ‘s nachts, en slaat voedsel op. Een vos eet tussen de 0,5 en 1 kg voedsel per dag.
De wolf is een carnivoor en aaseter met een dieet dat hoofdzakelijk bestaat uit hoefdieren zoals reeën en everzwijnen. Hij eet ook kleinere prooien, zoals konijnen, hazen, en in tijden van schaarste aas. Daarnaast kan de wolf plantaardig voedsel eten, zoals appels, peren, bessen en gras. Dagelijks eet een wolf 3 tot 4 kg voedsel.
Vergelijking in beeld
De goudjakhals
De vacht van de goudjakhals is meestal geel tot bleek goud en bruin getipt, maar de kleur kan variëren afhankelijk van het seizoen en de regio. Zijn oren zijn aan de achterkant licht van kleur. In tegenstelling tot de vos zijn de oren van de goudjakhals eerder klein ten opzichte van zijn kop. Ten opzichte van zijn lijf heeft hij een relatief korte staart.
De vos
De vos is de kleinste van de drie soorten. Zijn vachtkleur varieert van bleek geelrood tot diep roodbruin voor de bovenste delen en wit of asachtig aan de onderkant. De poten van de vos zijn meestal zwart aan de onderkant en de staart is wit getipt. Achter de oren is de vos zwart gekleurd. Ten opzichte van de kop zijn de oren vrij groot. De staart van de vos is ongeveer even lang als zijn lijf.
De wolf
De wolf is het grootste van de drie soorten. In tegenstelling tot de vos en de goudjakhals is de kop van de wolf groot ten opzichte van zijn lijf. Zijn oren zijn ook kleiner in verhouding met zijn kop. De kop van de goudjakhals kan wel eens lijken op die van de wolf maar heeft een kleinere, smallere snuit. De algehele kleur van de vacht van de wolf is meestal grijs met zwarte markeringen en lichtere onderdelen. De rug is meestal dieper zwart en de snuit, oren en poten hebben ook een kaneelkleurige tint. Het uiteinde van de staart is opvallend zwart ter hoogte van de staartklier, en bleker naar beneden toe.
Tekst: Kenniscentrum HVV