Nieuws

HVV-standpunt: laat boogjacht toe in Vlaanderen

De everzwijnenpopulatie in Limburg onder controle krijgen? Laat boogjacht toe, als aanvullend op de jacht met vuurwapen. Dat schrijft het HVV-bestuur in het standpunt, gepubliceerd in het augustusnummer van het ledenmagazine 2022.

Staat de Vlaamse jachtsector voor een kantelmoment?

In een ultieme poging om te verhinderen dat everzwijnen dieper de woonwijken van Genk binnendringen, denkt de Vlaamse overheid aan het toelaten van boogjacht. Dat kwam aan het licht toen een journalist van Het Belang van Limburg de vraag voorlegde aan het Agentschap voor Natuur en Bos: ‘Wij gaan kijken welke maatregelen het meeste resultaat opleveren en sluiten bij het zoeken a priori niets uit’, klonk het in een officiële mededeling.

In die laatste halve zin schuilt een totaal nieuwe realiteit, om het zo te zeggen.

Vroeger werd de vraag om te mogen jagen met pijl en boog in Vlaanderen lacherig afgedaan door de vele Robin Hood-achtige stereotypes. Intellectuele luiheid, aan de kant van de wetgever, speelt de jachtsector wel vaker parten. Vandaag wordt het voorstel ernstig genomen. Of op zijn minst: ernstig bestudeerd. Dat schept perspectief en duidt op een voortschrijdend inzicht bij de bevoegde diensten.

Boogjacht kan vooral helpen met het druk zetten op evers die zich ophouden waar jagers met het vuurwapen niet komen wegens veiligheidsredenen. Zoals een straat, een woonwijk, of overgangswegen met veel verkeer. In tegenstelling tot een kogel, die bij het afketsen op beton een onvoorspelbaar traject volgt, valt een pijl van carbon makkelijker te controleren. Ook naar geluidsoverlast valt een boog gunstiger uit dan de luide knal van een karabijn. En het stille zoeven van een pijl maakt everzwijnen ook minder wantrouwig, waardoor een begenadigd schutter meerdere stuks kan treffen in korte tijd.

Hubertus Vereniging Vlaanderen pleit al jaren om die vorm van wildbeheer toe te passen, omdat het toelaat om een totaalbeleid te voeren, in aanvulling tot het vuurwapen dat vooral tot zijn recht komt in bosrijk gebied en akkervelden zonder veel menselijke passage.

Als het trouwens menens is met de aanpak van de everzwijnen in Limburg, moet de Vlaamse overheid werkelijk alle opties afgaan. Boogjacht, maar ook nachtrichtkijkers en geluiddempers, en bij het federale aandringen om die te legaliseren. De meeste buurlanden laten het gebruik van die technische tools al langer (succesvol) toe.

Staat de Vlaamse jachtsector voor een kantelmoment? Ja. Maar ook Limburg. Er is een probleem in de provincie. Er is een draagvlak om het probleem grondig aan te pakken. En er is gewoon geen tijd meer te verliezen. Want na Genk volgen allicht andere steden: Beringen, Bree, Lommel, Peer…