In een artikel dat op maandag 6 januari verscheen in de Standaard over het wetsvoorstel tot legalisatie van het bezit van geluiddempers en nachtrichtkijkers konden we enkele bedenkingen lezen die toch wel op losse schroeven staan. Bijzonder jammer dat in een eenzijdig geschreven artikel geen weerwoord werd gevraagd aan de jachtsector.
Enkele bedenkingen in het bewuste artikel:
1. De federale politie is minder enthousiast over de plannen. In een advies over het wetsvoorstel, dat “De Standaard” kon inkijken, wijzen wapenexperts van de afdeling Serious Organised Crime op de “risico’s voor de openbare orde” die de legalisering met zich zou meebrengen. “Dit soort apparatuur is net verboden wegens het potentiële gevaar ervan bij gebruik in een criminele context
In DOC 52 0474/002, amendement van J. Galant (MR), op wetsvoorstel 52K0474001 staat niets te lezen over een potentieel gevaar bij gebruik in criminele context. Vanwaar de federale politie dit haalt is ons niet duidelijk. De enige argumentatie die toen werd aangehaald, was het feit dat de hulpmiddelen toen niet gebruikt mochten worden voor de jacht.
2. Doordat er amper controle of registratie mogelijk is op basis van serienummers, wordt gevreesd dat nachtkijkers en geluiddempers via de jacht terechtkomen bij criminelen. “Sommige nachtkijkers en geluiddempers hebben een serienummer, waardoor ze uiteindelijk geregistreerd zouden kunnen worden in het Centraal Wapenregister. Maar er zijn enorm veel modellen (met of zonder serienummer) te koop op internet. De kans is dus ook groot dat jagers ze buiten het legale circuit van Belgische wapenwinkels zullen kopen.
Ten eerste vraagt HVV om een regularisatieperiode waarin geluiddempers die niet voorzien zijn van een serienummer alsnog voorzien kunnen worden van een serienummer in de Proefbank in Luik, zodat ze geregistreerd kunnen worden.
Ten tweede is internetverkoop van wapens in België verboden. Als die quote van de Federale Politie zelf komt, mogen we er dan van uit gaan dat men bij de Federale Politie beweert dat wapens verkocht worden via e-commerce? Anderzijds hoeft men zich niet af te vragen of criminelen zitten te wachten op dergelijk voorstel, de Kalasjnikovs liggen bij dergelijke individuen al maanden onder hun bed.
3. Nog een ander advies, van de Federale Wapendienst (een afdeling van Justitie), is ook zeer kritisch. “Dit druist in tegen elk logisch veiligheidsbeleid, terwijl Europa er juist alles aan doet om de wapenwetgeving strenger, effectiever en beter controleerbaar te maken. Het zal erg moeilijk zijn om het legale bezit van deze uitrusting te controleren.
Waarom heeft het Europees Parlement bij de herziening van de Vuurwapenrichtlijn 91/477 (d.d. 13/06/2017) of bij de codificatie van de oude opgeheven richtlijn 91/477 en de inwerkingtreding van de nieuwe Vuurwapenrichtlijn 2021/555 deze toestellen niet opgenomen als verboden middelen als zij zo een pertinent gevaar betekenen voor de openbare veiligheid?
4. Ook het Vlaams Vredesinstituut is tegen om vergelijkbare redenen. “Georganiseerde misdaadgroepen, terroristische daders en plegers van massaschietpartijen zijn zeer geïnteresseerd in het bezit en gebruik van geluiddempers”, is hun oordeel.
Je kan deze toestellen vandaag in het illegaal circuit – en zelfs legaal in het buitenland aankopen. Waarom zijn er dan geen feiten met dergelijke toestellen gepleegd in België? Bovendien kan je een geluiddemper niet gebruiken op een automatisch vuurwapen. De constante gasdruk zorgt ervoor dat de geluiddemper binnen enkele seconden gloeiend rood staat en ontploft.
Dhr. Olivier Fabri, de Franstalige magistraat van het openbaar ministerie in de Federale adviesraad voor wapens, zei op het colloquium over geluiddempers, georganiseerd door de RSHCB op 14 maart 2024 in Waver, dat hij contact had gezocht met zijn evenknie in Frankrijk. Die zei hem dat er sedert de legalisatie van de geluiddempers geen incidenten gemeld waren met dergelijke hulpmiddelen.
Hoogdringende noodzaak – Vraag van de Vlaamse wetgever
Op 19 juli 2024 keurde de Vlaamse regering het verzamelbesluit Faunabeheer goed waarin het gebruik van nachtrichtkijkers en geluiddempers voor de bijzondere jacht en de bestrijding van wilde zwijnen toegestaan werd, op voorwaarde dat het bezit van deze toestellen ook federaal wordt toegestaan.
Hoogdringende noodzaak – Vraag van de Waalse wetgever
Op het colloquium van 14 maart 2024 kwam dhr. Martin Cléda, expert jacht op het kabinet van toenmalig minister Willy Borsus en directeur van de Direction extérieure de Namur de la DNF, met een analoog pleidooi om geluiddempers en nachtrichtkijkers te legaliseren. Tijdens de bestrijding van de Afrikaanse varkenspest in het zuiden van België tussen 2018 en 2020 was hij één van de weinigen die de voordelen van deze hulpmiddelen kunnen vaststellen heeft: minder terugslag van het wapen, hogere trefzekerheid, meer omgevingsrust voor de andere wilde fauna en minder verstoring van omwonenden.
Geluiddempers in het buitenland
Het gebruik van geluiddempers bij de jacht is toegestaan in Denemarken, de meeste Bundesländer van Duitsland (behalve drie), Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, Letland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Slovakije, Slovenië, Tsjechië, Zweden, Zwitserland en Verenigd Koninkrijk. In Hongarije, Litouwen en Polen is het gebruik toegestaan in het kader van de bestrijding van Afrikaanse varkenspest.
Nachtrichtkijkers in het buitenland
Het gebruik van nachtrichtkijkers bij de jacht en/of bestrijding is momenteel toegestaan in Denemarken, Duitsland, Finland, Hongarije, Ierland, Kroatië, Letland, Portugal, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland, al dan niet beperkt tot everzwijn, vos en wasbeer. In Italië en Roemenië heerst momenteel het debat over het legaliseren van het gebruik van nachtrichtkijkers bij de jacht.
Hoe werkt zo’n geluiddemper eigenlijk?
Geen enkele geluiddemper zal ooit in staat zijn om het geluid van de mondingsknal van een vuurwapen volledig te dempen. Vuurwapengebruik in totale stilte is een absolute utopie.
Hoe werkt zo een geluiddemper dan? Wanneer je een ballon met een naald, doorprikt ontploft die met een luide knal. Indien je het gas traag laat ontsnappen hoor je geen knal, eerder een gesis. Dit is het basisprincipe achter de geluiddemper.
Een kogel wordt voortgestuwd met een kracht in een ordegrootte van 200 Bar, waardoor de knal enorm luid is. Een geluiddemper heeft doorgaans een volume dat 20 tot 30 keer groter is dan het volume van de loop. Hierdoor kan het gas expanderen in de geluiddemper, waardoor de drukgolf van het hete gas significant daalt. Het gevolg is dat de knal gedempt wordt.
Een centraalvuurwapen produceert gemiddeld een geluidsgolf rond de 160 dB. De meest performante geluiddempers dempen het geluid met 15 tot 30 %, het geluid van een gedempt schot is dus rond de 110 dB. Dit is te vergelijken met het lawaai dat een politiesirene produceert.