Op 28 september 2024 bereikten N-VA, Vooruit en CD&V een Vlaams Regeerakkoord, op 30 september 2024 kreeg de nieuwe Vlaamse regering gestalte en werden de bevoegdheden verdeeld. Voor de jachtsector ligt de verantwoordelijkheid de komende vijf jaar bij Jo Brouns, de nieuwe Vlaamse minister van Landbouw en Omgeving. Wij wensen hem veel succes in zijn nieuwe functie.
Volgende passage uit het akkoord handelt over jacht en de jachtsector:
‘Vlaanderen ondersteunt de jachtsector in functie van het evolueren naar een duurzaam wildbeheer en blijft inzetten op structureel en constructief overleg. Op landschapsniveau wordt aan habitatherstel gedaan om te komen tot duurzame wildpopulaties en werkt de sector ook mee aan het behoud van onze natuurlijke ecosystemen. In het kader van overlastproblematieken (onder andere everzwijnen) faciliteren we een doeltreffende aanpak. We handhaven de soorten- en jachtregelgeving proportioneel, gericht op plegers en (eventuele) medeplichtigen. Op basis van wetenschappelijke monitoring stellen we de bejaagbaarheid bij van soorten. Er komt een wetenschappelijk onderzoek naar de predatiedruk in Vlaanderen en de achteruitgang van onder andere de grondbroeders. Ook binnen de regelgeving rond de jacht kijken we om de procedures en afhandelingen van processen-verbaal effectiever en sneller te maken. We gaan na hoe we informatie rond jachtrechthouders beter in kaart kunnen brengen en ontsluiten. We moedigen lokale besturen aan om in het kader van een publieke consultatie een informatievergadering te organiseren. ANB verleent hier haar medewerking aan. Lokale besturen worden op tijd geïnformeerd en goedgekeurde plannen worden online gepubliceerd.’
Deze passage sluit nauw aan bij de vragen die Hubertus Vereniging Vlaanderen in haar memorandum kenbaar heeft gemaakt naar aanleiding van de Vlaamse verkiezingen van 9 juni 2024.
Wat staat er nu in dit Vlaams Regeerakkoord?
Vlaanderen ondersteunt de jachtsector in functie van het evolueren naar een duurzaam wildbeheer en blijft inzetten op structureel en constructief overleg.
We zijn verheugd dat de Vlaamse regering wil inzetten op duurzaam wildbeheer en hiervoor structureel en constructief overleg wil plegen met de jachtsector. In eerste instantie hopen we op de herbevestiging van een vast periodiek overleg met de verschillende overheidsadministraties en met het kabinet van de minister van Omgeving en Landbouw.
Daarnaast kunnen bepaalde beleidsinitiatieven binnen andere beleidsdomeinen, bijvoorbeeld ruimtelijke ordening, natuur- en landbouwbeleid, het jachtbeleid beïnvloeden. Jagers zijn niet steeds vertegenwoordigd in andere advies- en bestuursorganen. In bestaande adviesraden en bijvoorbeeld ook in de Regionale Landschappen blijven jagers vaak ondervertegenwoordigd. Hubertus Vereniging Vlaanderen vraagt daarom een structurele en evenwaardige vertegenwoordiging in alle relevante adviesraden en bestuursorganen en een nauwere betrokkenheid bij het beleid met een directe impact op het jachtbeleid.
Op landschapsniveau wordt aan habitatherstel gedaan om te komen tot duurzame wildpopulaties en werkt de sector ook mee aan het behoud van onze natuurlijke ecosystemen.
Kleine landschapselementen, inzetten op planten van hagen en heggen zijn een mooie basis om te zorgen voor duurzame wildpopulaties. Hubertus Vereniging Vlaanderen is voorstander van de uitrol van een Vlaams Hagenplan en een flexibel maatregelenpakket om zelf als jager, landbouwer of landeigenaar natuurbehoudsdoelen te realiseren. Het inzetten van laagdrempelige en flexibele beheerovereenkomsten, op maat van landbouwer en jager, past hier perfect in. Hubertus Vereniging Vlaanderen vraagt eveneens een verhoging van de basis- en oppervlaktesubsidie en de projectsubsidie voor de wildbeheereenheden om dat habitatherstel te kunnen realiseren.
In het kader van overlastproblematieken (onder andere everzwijnen) faciliteren we een doeltreffende aanpak.
Nachtjacht op everzwijnen is cruciaal, evenals het gebruik van hulpmiddelen zoals nachtkijkers en geluidsdempers. Hubertus Vereniging Vlaanderen blijft lobbyen om het gebruik van deze middelen mogelijk te maken. Het wetsvoorstel tot legalisatie van Steven Matheï (CD&V), Theo Francken (N-VA), Leentje Grillaert (CD&V) en Franky Demon (CD&V) is een stap in de goede richting.
Om efficiënt en veilig everzwijnen te bejagen vraagt Hubertus Vereniging Vlaanderen eveneens de aanpassing van het Vrijstellingenbesluit met het oog op het plaatsen van jachtkansels in alle ruimtelijke gebieden zonder daarvoor over een omgevingsvergunning te moeten beschikken. Dat verhoogt ook de veiligheid tijdens de jacht.
Aangezien gaai, ekster, kauw en zwarte kraai heel wat schade aanrichten aan landbouwgewassen pleit Hubertus Vereniging Vlaanderen voor het opnemen van voornoemde soorten als jachtwildsoort in artikel 3 van het Jachtdecreet van 24 juli 1991 en het voorzien van ruime jachtopeningstijd voor deze soorten in het Jachtopeningsbesluit van 28 juni 2013.
We handhaven de soorten- en jachtregelgeving proportioneel, gericht op plegers en (eventuele) medeplichtigen.
Hubertus Vereniging Vlaanderen vraagt reeds enkele jaren dat het collectieve jachtverbod op de schop gaat. Met deze zinsnede beaamt de Vlaamse regering het disproportionele en onbillijke karakter van het collectieve jachtverbod bij het uitzetten van klein wild en toont ze haar wil om de bestraffing van milieumisdrijven enkel te richten op de eigenlijke daders.
Op basis van wetenschappelijke monitoring stellen we de bejaagbaarheid bij van soorten.
Hubertus Vereniging Vlaanderen vraagt al geruime tijd naar de invoering van adaptive management voor bepaalde soorten. Dat kan in twee richtingen werken. Het tijdelijk downsizen van de bejaging in het geval van een ongunstig populatieniveau van een soort, maar dat kan tevens betekenen dat de jacht op een soort moet kunnen heropend worden, bijvoorbeeld op steenmarter, de kleine rietgans en de houtsnip.
Er komt een wetenschappelijk onderzoek naar de predatiedruk in Vlaanderen en de achteruitgang van onder andere de grondbroeders.
In haar memorandum wijdde Hubertus Vereniging Vlaanderen een aanzienlijk deel aan de predatiedruk in Vlaanderen. Gestaafd met wetenschappelijke publicaties toonden we de nefaste impact aan van steenmarter, vos, verwilderde kat, kraai, ekster en gaai op jachtwildsoorten, beschermde grondbroeders en de fauna in het algemeen. Maar ook tegenstanders van de jacht tonen aan dat, door het omrasteren van bv. het Turnhouts vennengebied en het schieten van vos in gebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos, zoals in het Zwin, het sterneneiland, reservaat Drijdijck, Putten West, Putten Weide, Doelpolder-Noord en Prosperpolder-Noord te Beveren-Waas en het afgerasterd deel van het weidevogelgebied Bazel-Zuid in de Polders van Kruibeke, in de tijdelijke natuurgebieden Verrebroekse Plassen te Beveren-Waas, in de tijdelijke natuurgebieden C59, Vlakte van Zwijndrecht en Gedempt deel Doeldok te Beveren-Waas.
Om deze stellingen in Vlaanderen te staven vroeg Hubertus Vereniging Vlaanderen in haar memorandum een uitvoerig onderzoek naar de impact van predatiedruk op onze fauna en jachtwildsoorten. Wij zijn dan ook bijzonder verheugd dat de Vlaamse regering hier eindelijk werk van wil maken.
Ook binnen de regelgeving rond de jacht kijken we om de procedures en afhandelingen van processen-verbaal effectiever en sneller te maken.
Bij het intrekken van een jachtverbod duurt een beroepsprocedure soms enkele jaren, ook hier is het positief dat de Vlaamse regering wil werken met aanvaardbare termijnen waarbinnen het Agentschap of de arrondissementscommissaris een beslissing moet nemen.
We gaan na hoe we informatie rond jachtrechthouders beter in kaart kunnen brengen en ontsluiten. We moedigen lokale besturen aan om in het kader van een publieke consultatie een informatievergadering te organiseren. ANB verleent hier haar medewerking aan. Lokale besturen worden op tijd geïnformeerd en goedgekeurde plannen worden online gepubliceerd.
Hubertus Vereniging Vlaanderen zal zijn volledige medewerking verlenen aan deze ontsluiting, zoals de vereniging trouwens in het verleden ook heeft gedaan. Immers, de jachtplannen zijn al enkele jaren raadpleegbaar op de website van HVV.
Constructieve samenwerking met de Vlaamse regering
Dit akkoord biedt hoop voor een constructieve samenwerking tussen de Vlaamse regering, haar administratie en de jachtsector, gericht op duurzaam beheer en een verantwoorde toekomst. Binnenkort heeft een eerste kennismaking plaats met onze nieuwe minister van Omgeving en Landbouw, dhr. Jo Brouns, die we alle succes toewensen.
Tekst: Dieter De Mets, Christophe Rutsaert