Om zicht te krijgen over de omvang van de vreemde ziekte die sinds kort onder de reeën sluimert, installeerde Hubertus Vereniging Vlaanderen een online meldpunt voor verdachte waarnemingen.
Een vooralsnog onbekende ziekte waart rond onder de reewildpopulatie van Limburg. Getroffen exemplaren kampen met diarree en lijken sterk vermagerd, soms met de dood tot gevolg. Ook in de regio Antwerpen en Vlaams-Brabant werden al dieren aangetroffen met dezelfde symptomen.
Na enkele alarmerende signalen en een artikel over het onderwerp in de kranten van Mediahuis, nam Hubertus Vereniging Vlaanderen contact op met de bevoegde diensten. In dit geval het Agentschap voor Natuur en Bos, dat jaren geleden een protocol uitschreef voor de aanpak van wildziektes in de vrije natuur. De administratie kan echter momenteel niets bevestigen over de omvang van de feiten, en over welke ziekte het kennelijk gaat.
Bij meer informatie communiceert Hubertus Vereniging Vlaanderen natuurlijk meteen. Ondertussen richtte de belangenorganisatie een online meldpunt op, waar jagers problematische waarnemingen kunnen ingeven. Een zieke of verzwakte ree gespot? Een abnormaal sterfgeval ontdekt in het jachtrevier? Geef dan de specificaties door via deze link. Hubertus Vereniging Vlaanderen gaat vervolgens aan de slag met de melding zoals gestipuleerd volgens het protocol.
Ook jagers die momenteel na het strekken van een reebok vermoeden dat het om een aangetast en ziek dier gaat, kunnen hun data doorgeven via het online meldpunt. Hoewel het Agentschap die waarnemingen momenteel niet nodig heeft om de pathogeen in de vrije wildbaan op te sporen, wil Hubertus Vereniging Vlaanderen die toch bundelen in het licht van mogelijke toekomstige evoluties.
Opgelet in dat verband: sanitair afschot van een ziek dier is niet toegestaan in Vlaanderen. Afschot kan enkel binnen het kader van de gewone jacht op ree en binnen de geldende voorwaarden en openingstijden. Dus neem op dat vlak niet het heft in eigen handen.
‘Door te helpen monitoren hoop ik dat snel duidelijk wordt wat er exact met de reeën scheelt’, aldus HVV-directeur Geert Van den Bosch. ‘De jachtsector zet ondertussen druk op de bevoegde overheidsdiensten om een versnelling hoger te schakelen en, indien nodig, het protocol aan te passen waar nodig. De situatie op zijn beloop laten, kan niemand zich permitteren.’