Nieuws

Afrikaanse varkenspest: besmet kerngebied uitgebreid

De bufferzone in Wallonië, waar de Afrikaanse varkenspest heerst, is uitgebreid na het schieten van twee everzwijnen met het virus. 

Afgelopen zondag hebben jagers bij de bestrijding van de everzwijnen in de versterkte observatiezone twee exemplaren geschoten die na analyse besmet bleken te zijn met de Afrikaanse varkenspest. Dit gebeurde in de bossen gelegen tussen Meix-devant-Virton en Sommethonne (ten zuiden in de provincie Luxemburg).

De bestrijding van de everzwijnen in de versterkte observatiezone heeft als belangrijkste doel de populatie zo snel mogelijk te reduceren. Kadavers worden conform strenge bioveiligheidsmaatregelen vervoerd naar verzamelcentra en ieder geschoten everzwijn wordt getest op Afrikaanse varkenspest. Net die maatregelen leidden tot een snelle detectie van de nieuwe besmettingen.

Het was al langer duidelijk dat de Afrikaanse varkenspest, dat vorig jaar in september uitbrak, zich uitbreidde naar het westen. Het is echter de eerste keer dat een geval van Afrikaanse varkenspest voorkomt buiten de aangeduide kern- en bufferzone, waar het virus actief is.

De ontdekking blijft niet zonder gevolg. De zonering werd meteen aangepast, waarbij een deel van de huidige versterkte observatiezone voortaan als bufferzonde ingetekend staat, waar strengere regels gelden omtrent onder meer toegankelijkheid, bestrijding en jacht.

De Waalse overheid maakt momenteel werk van een nieuwe omheining ter hoogte van de as Pin – Orval – Limes – Gérouville – Sommethonne – Villers-la-Loue. Maar het nieuwe geval deed zich echter voor buiten het eerder voorziene hekwerk. In zowel de versterkte observatiezone als de bufferzone wordt intussen met vallen gewerkt.