Nieuws

Agenda Hunting Gent: lezingen, politieke debatten, masterclasses

Op 26, 27 en 28 april vindt Hunting Gent in Flanders Expo plaats, de grootste jachtbeurs van België. Hubertus Vereniging Vlaanderen organiseert tijdens het weekend tal van lezingen, politieke debatten en masterclasses. 

In tegenstelling tot vorige edities opent de beurs dit jaar de vrijdag pas om 17.00 uur, en niet zoals vroeger om 14.00 uur in de middag. Oppassen dus.

Ook verschillend met vroeger: de installatie van een podium, het hele weekend gereserveerd voor lezingen, presentaties, debatten, en masterclasses. Door een forum aan verschillende sprekers aan te bieden, wil Hubertus Vereniging Vlaanderen tonen dat de jachtsector niet stil zit, en openlijk de kaart trekt van de dialoog en zelfreflectie.

<<Klik hier om het volledige programma en uurrooster te zien >>

Zo komt Els De Porre (jager) spreken over de positie van de vrouw in de jachtsector, met als centrale vaststelling: waarom ligt dat aandeel zo laag, en welke maatregelen kunnen helpen om dat op te krikken? The Hunting Students, twee jonge jagers die even efficiënt met het vuurwapen als met de camera omgaan, geven dan weer tips en tricks over het belang van sociale media: hoe trek ik een goede foto; en hoe ga ik om met bloederige jachtelementen? Glenn Deliège, filosoof aan de HoGent, reflecteert over het leren samenleven met wilde dieren, zoals het everzwijn en de wolf.

De vrijdagavond, tijdens de Nocturne, de feestelijke opening van de beurs, geeft Geert Ampe (bestuurder HVV) een presentatie over de toekomst van de jacht in Vlaanderen. Welke uitdagingen liggen de sector en de belangenvereniging te wachten?

Zaterdagmiddag, om 14.00 uur, vindt voor het eerst ooit in de geschiedenis van de jachtsector een politiek debat plaats. In het licht van de verkiezingen van 26 mei heeft Hubertus Vereniging Vlaanderen alle politieke partijen uitgenodigd voor een groot onderhoud –zodat haar leden een geïnformeerde keuze kunnen maken in het stemhokje. Tekenen present: Bart Caron (Groen), Peter Bossu (SP.A), Lode Ceyssens (CD&V), Francesco  Vanderjeugd (Open VLD), Piet De Bruyn (N-VA) en Frans Wymeersch (Vlaams Belang).

Wie van debatteren trouwens niet genoeg krijgt, kan opnieuw zondag terecht op het podium, deze keer voor een gesprek tussen Natuurpunt, Boerenbond, Landelijk Vlaanderen en Hubertus Vereniging Vlaanderen. Hoe loopt de samenwerking tussen de vier belangrijkste spelers in het buitengebied? Wat gaat goed, waar kan het beter? Ter inleiding en ter voorbereiding van het debat komt niemand minder dan Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) zijn visie op de jacht in Vlaanderen geven.

Everzwijn versnijden

Omdat jagen ook heel praktisch is, leert Dirk Beelaert (slager en bestuurder HVV) de aanwezigen in twee masterclasses hoe je een wild varken efficiënt moet versnijden. Die sessies staan op zaterdag en zondag gepland, en het publiek kan live volgen via een GoPro-camera op het hoofd van de spreker.

Specifiek voor de voorzitters en secretarissen van de wildbeheereenheden in Vlaanderen geeft Gert Michiels (Kenniscentrum HVV) een sessie over het nieuwe intranet. Een absolute must voor iedereen die op regelmatige basis cijfers van tellingen en afschotplannen moet ingeven, en nog met vragen zit. Aansluitend nodigt het bestuur van Hubertus Vereniging Vlaanderen de WBE-mandatarissen uit om een koffie te komen drinken op de HVV-stand, met als doel bij te praten en elkaar te leren kennen.

Tot slot nodigen de Jonge Jagers iedereen uit die net het theoretische jachtexamen heeft afgelegd, of met jachtambities rondloopt, op de ‘meet & greet’, om nader kennis te maken en om uitleg en informatie uit te wisselen. Ook het concept van ‘peterschap’ wordt er uitgelegd.

<<Klik hier om het volledige programma en uurrooster te zien>>