Op 11 maart 2025 stelde Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Schauvliege (Groen) een vraag om uitleg in de Commissie voor Leefmilieu, Natuur en Ruimtelijke Ordening over het invoeren van een tijdelijk jachtverbod in periodes van vogelgriep. Arnout Coel (N-VA) is alvast niet voor haar voorstel gewonnen, hij pleit net voor een partnerschap met de jachtsector bij de bestrijding en het in kaart brengen van de verspreiding van de vogelgriep.
Half februari werd vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Sint-Gillis-Waas. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, werd een beschermingszone van 3 kilometer ingesteld en werden 150.000 kippen geruimd. Sindsdien haalde het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in Merelbeke-Melle al een tiental dode vogels op in het Waasland, die allemaal waren besmet met de vogelgriep. Meteen een reden voor Mieke Schauvliege om een jachtverbod in te stellen tijdens periodes met vogelgriep.
“De watervogels hebben wel eens de perceptie tegen, anders dan soms wordt beweerd, zijn niet de groep van de wilde watervogels de initiërende bron van de vogelgriep. De besmettingshaarden zijn in de eerste plaats de pluimveebedrijven, waarna watervogels besmet geraken bijvoorbeeld via de waterafvoer van zulke bedrijven”, aldus Mieke Schauvliege.
De minister stelt dat het Agentschap voor Natuur en Bos de vogelgriep opvolgt bij de wilde fauna en daarbij de aanbevelingen voor jachtactiviteiten volgt die werden opgesteld door de Belgische multidisciplinaire referentiegroep op gebied van opkomende zoönotische ziekten en het departement “zorg” van de Vlaamse Overheid. De referentiegroep voert epidemiologisch toezicht uit op het opduiken van impactvolle zoönosen voor België, en geeft vervolgens ook advies over mogelijke reacties en beheersopties, samen met het Departement Zorg. Tot op heden is door geen van beide instanties het advies geformuleerd om de jachtactiviteiten te beperken of stop te zetten. De minister ziet dan ook geen reden om de jacht op te schorten.
Bart Dochy (CD&V) ontkende daarnaast categoriek de stelling van Schauvliege die stelt dat de wilde dieren besmet worden vanuit de professionele pluimveehouderij. Het zijn net de wilde vogels die op hun trekroutes de pluimveebedrijven besmetten, niet andersom.
Bart Dochy: Het zijn net de wilde vogels die op hun trekroutes de pluimveebedrijven besmetten, niet andersom.
Ook Arnout Coel (N-VA) is verbaasd door de stelligheid waarmee Mieke Schauvliege de bron van vogelgriep bij de professionele pluimveehouderij legt en vindt haar beweringen ook grotesk. Hij verwijst daarvoor naar wetenschappelijk onderzoek, onder meer van het Center for Disease Control and Prevention van de Amerikaanse overheid, dat duidelijk aantoont dat het virus bij wilde populaties circuleert en hierdoor voor besmetting bij pluimveebedrijven zorgt. Hij vindt een jachtverbod een te verregaande maatregel en pleit voor een partnerschap met de jachtsector in de monitoring van de ziekte.
“Ik denk dat we het eigenlijk anders moeten bekijken. Ik denk dat we de jacht hier als partner, als ogen op het terrein moeten gebruiken, om de verspreiding van de ziekte bij de wilde populaties juist mee in het oog te houden en onder controle te houden. Zij zijn actief in het buitenleven. Zij kunnen daar heel wat waarnemingen doen,” aldus Arnout Coel.
De minister vindt het voorstel van Arnout Coel alvast een goede suggestie en zal dit op het eerstvolgende periodiek overleg met de jachtsector bespreken. Ook de minister beschouwt jagers als een partner in de verdere monitoring van de vogelgriep.
Tekst: Dieter De Mets