Nieuws

Corona-update: afspreken in jachthut is verboden

Met vrienden afspreken in een jachthut is vanaf zaterdag 27 november verboden. Maar buiten die restrictie kan elke wildbeheeractiviteit buiten gewoon doorgaan. Beperk wel zoveel mogelijk de contacten.

Sinds zaterdag 27 november gelden een nieuwe reeks coronamaatregelen, in de strijd tegen het covid-virus, dat opnieuw terrein wint in België en het buitenland. De verstrengingen gelden minstens tot 15 december; daarna volgt een evaluatie door het Overlegcomité (alle overheden van het land).

 

Maar wat mag nu precies nog? En wat  niet? Hubertus Vereniging Vlaanderen geeft antwoord op de zeven belangrijkste vragen.

 

 1. Mag ik nog jagen?

Ja. Geen enkel probleem. Bersen, een drukjacht organiseren, op een hoogzit plaatsnemen, een veld systematisch uitkammen, drijven: het mag nog allemaal. Activiteiten in de buitenlucht, met veel ruimte tussen de actoren, houden weinig gevaar in. Niettemin: de overheid blijft pleiten om maximaal afstand te houden van elkaar (minstens anderhalve meter), zoveel als mogelijk de mond- en neusmaskers op te zetten (zeker wanneer de groep verzamelt), en om zelftesten vóór de activiteit te gebruiken (beter voorkomen dan genezen). Wie bij aanvang van de activiteit ziektesymptomen vertoont, blijft thuis.

 1. Mag ik buiten een picknick organiseren?

Ja. Maar opnieuw: probeer daarbij zo veel mogelijk afstand te bewaren. Hoe minder fysiek contact, hoe beter. Ook in de buitenlucht kan het virus zich nog altijd verspreiden. Deel ook geen bestek of bekertjes met elkaar.

 1. Mag ik mede-jagers binnen uitnodigen in mijn jachthut?

Neen. Dat mag niet van de overheid. Te veel mensen in een te kleine ruimte zien de experts als een groot risico, dus daarom wordt het expliciet verboden. Onder jachthut valt ook een chalet, een tuinhuis, een gesloten hangar, een opgewaardeerde hut met sanitair, kortom: elke gesloten ruimte die dient om sporadisch samen te komen.

 1. Mijn jachthut is officieel erkend als ‘kleine toeristische logie’, die ik soms verhuur. Mag ik dan medejagers naar binnen vragen?

Ja. Dan wel. Een ‘kleine toeristisch logie’ staat gedefinieerd (en officieel geregistreerd) als een vakantiewoning die maximaal vijftien personen kan herbergen, en voldoet aan een aantal strenge voorwoorden inzake veiligheid en toegankelijkheid. In de praktijk zal dat echter weinig voorkomen, vermoedt Hubertus Vereniging Vlaanderen, aangezien de meeste jachthutten niet voldoen aan die definitie.

 1. Mag ik bij mij thuis medejagers een drankje en een hapje aanbieden?

Ja. De overheid laat dat toe. Een particulier mag tot 49 mensen in zijn huis toelaten, maar experts vragen met klem om dat soort bijeenkomsten maximaal te vermijden, of minstens het aantal genodigden tot een minimum te beperken. Wie toch een groep toelaat, vraagt best vooraf aan iedereen om een zelftest te ondergaan. Wie positief test, wordt best naar huis gestuurd.

 1. Mag ik bij mijn thuis jagers ontvangen en hun een maaltijd voorschotelen die ik bestelde bij een traiteur?

Ja. Maar elke gast moet, in dat geval, vooraf zijn CST-pas tonen. Wie dat niet kan, mag niet binnen. Nog een extra maatregel: de horeca-dienst blijft beperkt tussen 5 uur en 23 uur, en per tafel mogen maar zes personen zitten.

 1. Mag ik met de groep jagers na een dag wildbeheer op restaurant gaan?

Ja. Geen enkel probleem. Welke regels dien ik dan te volgen? Per zes aan tafel; een CST-scan kunnen voorleggen; mond- en neusmasker aanhouden om zich binnen de zaak te bewegen; en de handen desinfecteren aan de deur. De eigenaar van de zaak ziet toe op het naleven van die regels.

 

 

Nog enkele algemene tips

 • Beperk uw contacten, zowel tijdens de jacht als daarbuiten
 • Draag een mondmasker in de wagen, als u zich samen met anderen verplaatst
 • Ziektesymptomen bij uzelf waargenomen? Blijf thuis. Vermijd ieder risico tot het besmetten van anderen
 • Na een jachtdag ziek gevallen? Licht uw medejagers in

 

(Update tekst: dinsdag 30 november)