Nieuws

Expertgroep patrijs adviseert: ‘Tellingen kunnen voorzichtig starten’

De expertgroep patrijs, met onder andere jagers en wetenschappers van de overheid, adviseren om langzaamaan te starten met het tellen van patrijs.

Om te mogen jagen op patrijs in Vlaanderen moeten wildbeheerders tellen hoeveel exemplaren in het veld leven. Dat gebeurt via een gestandaardiseerd telprotocol, dat vorig jaar in werking trad. Officieel begint het telseizoen op 15 januari en loopt het af op 31 maart. Tijdens die periode zijn jagers op zoek naar patrijzenkoppels, want volgens de jachtwetgeving moeten er minstens 3 koppels per 100 hectare open ruimte over het geheel van de jachtterreinen die tot de wildbeheereenheid horen, voorkomen alvorens er op gejaagd mag worden.

Na het broedseizoen en tijdens de koudste wintermaanden leven patrijzen in kleine groepen, kluchten genaamd. Vanaf januari beginnen kluchten geleidelijk uiteen te vallen en vormen mannetjes en vrouwtjes koppels. Afhankelijk van de weersomstandigheden begint de koppelvorming vroeger of later. Zo waren er vorig jaar in de tweede helft van januari nog veel kluchten omwille van de koude wintertemperaturen waardoor jagers in het begin van het telseizoen weinig koppels konden tellen.

Een exportgroep samengesteld uit jagers uit het Vlaams Patrijzenproject, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, en het Agentschap voor Natuur en Bos, adviseerde aan het begin van het telseizoen om nog even te wachten met turven. Afgelopen vrijdag zat de groep opnieuw samen, voor een laatste keer trouwens. Want deze keer luidt het advies om voorzichtig met de tellingen te starten.

‘Maar voorzichtigheid is nog altijd geboden’, zegt de expertgroep: er zijn namelijk heel wat lokale verschillen wat betreft de voortgang van de koppelvorming. ‘Daar waar kluchten grotendeels in koppels uiteengevallen zijn, kan er gestart worden. Daar waar patrijzen nog niet aan het koppelen zijn, wordt er best nog een beetje gewacht. Houd de situatie goed in de gaten, want na enkele dagen met gunstig weer voor de patrijs kan de koppelvorming snel optreden.’

 Last call inschrijvingen

Wildbeheereenheden die willen meedoen aan het telprotocol patrijs 2022 kunnen zich ten laatste op maandag 31 januari  inschrijven door een mail te sturen naar [email protected] met vermelding van WBE nummer + WBE naam + naam en voornaam van alle tellers om toegang te krijgen tot de app en de webtoepassing ervan.

Nog aan het twijfelen om mee te doen? Hubertus Vereniging Vlaanderen roept op om mee te tellen, want de medewerking van de jagers is cruciaal om de patrijs als jachtwild in Vlaanderen te behouden.  

 Provinciale opleidingen

WBE’s die deelnemen aan het telprotocol zullen volgende week maandag een uitnodiging ontvangen voor een fysieke opleiding over de webtoepassing van de app. Ter voorbereiding kan u de filmpjes op het YouTube-kanaal van Hubertus Vereniging Vlaanderen al eens bekijken. Binnenkort verschijnen daar nieuwe filmpjes over de webtoepassing. De filmpjes automatisch zien verschijnen? Abonneer u dan op het kanaal.  

 Nog vragen over het telprotocol? Contacteer HVV-medewerker Miel Cnuts via [email protected] of 02/242 00 45