Nieuws

Feit of fictie? Drie onduidelijkheden over Afrikaanse varkenspest

Over de Afrikaanse varkenspest doen een aantal onduidelijkheden of onwaarheden de ronde. Hubertus Vereniging Vlaanderen schept klaarheid. 

?. ?? ??? ???????? ?????? ???? ????? ??????????? ???????? ????????.

Klopt niet. Voorlopig gaat het enkel om twintig kadavers, waarvan vijf met Afrikaanse varkenspest werden vastgesteld. De rest van de gevonden zwijnen stierf aan natuurlijke blessures of door het verkeer. Experten verwachten op termijn wel een een driehonderd à vierhonderdtal besmette dode varkens te vinden –in het beste geval slechts een tiental. Die getallen zijn gebaseerd op ervaringen in het buitenland en gaan voorlopig om prognoses, en niet om een vaststaand feit.

?. ??? ???????? ?????? ?????? ??? ?? ???.

Sommige kranten publiceerden vandaag een kaartje dat het getroffen gebied, dat grenst aan Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg, uitbreidde tot aan Bastenaken. Maar ook dat klopt niet. Aan het kerngebied van 63.000 hectare (tussen de punten Florenville, Habay-la-Vieille en Arlon) werd noch gebied toegevoegd noch weggesneden. Dat kan mogelijk veranderen in de toekomst, maar voorlopig blijft de toestand onveranderd.

?. ??? ???????????? ????? ????? ???? ?? ??????.

Jagers vormen inderdaad een risico-groep wat de verspreiding van Afrikaanse varkenspest betreft. Daarom het verbod om minstens een maand lang niet te jagen in het getroffen gebied. Maar ook voor anderen recreanten geldt een totaalverbod, zoals paddenstelenplukkers, bosexploitanten, chauffeurs, seizoenarbeiders en mensen die naar het oosten reizen. Enkel de ploegen die kadavers zoeken, mogen de besmette gebieden nog betreden.

 

Om absoluut op de hoogte te blijven, schrijf u dan onderaan in op de nieuwsbrief van Hubertus Vereniging Vlaanderen.