Nieuws

Het theoretische jachtexamen gaat digitaal

Vanaf 2023 wordt het theoretische jachtexamen ‘op papier’ in het Gentse Flanders Expo vervangen door een digitaal examen in Brussel.

 

Het Vlaams jachtexamen bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte die beide minstens één keer per jaar georganiseerd worden door het Agentschap voor Natuur & Bos.

 

Bij het theoretische examen krijg je 60 meerkeuzevragen. Van wetgeving (15 vragen), jachtwild en beschermde soorten (30 vragen waarvan gewoonlijk 10 vragen met foto), en jachtwapens en munitie (15 vragen). Een goed antwoord levert één punt op, bij een fout antwoord wordt een half punt afgetrokken. Twijfel je, dan kan je een vraag onbeantwoord laten, wat geen punten oplevert. Om te slagen moet je minstens 50% halen op elk van de drie vakken en 60% in totaal. Al deze voorwaarden liggen vast in het jachtadministratiebesluit. De inhoud van het examen en de evaluatie wijzigt dus niet.

 

Het was intussen al een traditie dat het theoretische jachtexamen georganiseerd werd in Flanders Expo, waar jaarlijks een 500-tal kandidaten met een gezonde portie zenuwen én een zwarte balpen plaatsnamen aan een tafeltje in de grote evenementenhal. Zestig keer binnen de lijntjes kleuren van het juiste bolletje was de opdracht.

 

Nieuwe aanpak

 

Op zaterdag 29 april 2023 zijn er minstens vier sessies.

 

Pen en papier maken plaats voor een online examen. Op zaterdag 29 april 2023 verwelkomt het Agentschap voor Natuur en Bos je voor het eerste digitale theoretische jachtexamen in het Hendrik Conscience-gebouw in Brussel. Daar kunnen 140 kandidaten per keer deelnemen aan een examensessie. Op zaterdag 29 april 2023 zijn er dus minstens vier sessies. Je selecteert bij je inschrijving een sessie naar keuze. Bij het online examen krijg je telkens één vraag te zien met drie mogelijke antwoorden. Je klikt het juiste antwoord aan en klikt daarna door naar de volgende vraag. Elke sessie heeft uiteraard andere examenvragen. Je krijgt 90 minuten tijd om 60 vragen te beantwoorden. Hou zeker de website van het Agentschap Natuur & Bos in de gaten, daar zal je binnenkort een online oefenmodule vinden met examenvragen van 2022. Zo kan je niet enkel je kennis testen, maar meteen ook het computerprogramma eens uitproberen.

 

Bij deze eerste digitale editie van het theoretische jachtexamen krijgt het Agentschap Natuur & Bos ondersteuning van de Vlaamse examencommissie én van Televic, het bedrijf dat het examenprogramma levert. Op de dag van het examen staat Televic klaar om eventuele technische problemen snel op te lossen.