Nieuws

Hij is er! Onze nieuwe communicatieverantwoordelijke

Op 18 juni begint Maarten Goethals als nieuwe communicatieverantwoordelijke van Hubertus Vereniging Vlaanderen. Daarvoor werkte hij als journalist bij de krant De Standaard.

‘Assertiever communiceren.’ Dat ziet Maarten Goethals, de nieuwe communicatieverantwoordelijke van Hubertus Vereniging Vlaanderen, als zijn belangrijkste opdracht. ‘De jacht verdient een eerlijk debat.’

Hoe voelt dat: antwoorden moeten geven? Want normaal gezien was u diegene die alle vragen stelde.

‘Het moet nog een beetje wennen. Want het klopt: acht jaar lang belde ik voor de krant De Standaard elke dag mensen op om te interviewen. Als journalist moet je op zoek naar bronnen en quotes. Hoe meer hoe beter. Maar de rollen draaien om nu.’

Ziet u dat als uw belangrijkste taak, de media te woord staan?

‘Eigenlijk niet. Ik vind dat vooral de jager in beeld moet komen, veel minder de woordvoerder. Wel wil ik iedereen die op televisie of radio komt, zo goed mogelijk bijstaan. Dus wie een telefoontje van een journalist krijgt, mag mij altijd opbellen voor tips en concrete adviezen.’

‘Ik zie mijn opdracht vooral in het bijsturen van het beeld van de jager. Of we dat nu graag horen of niet, maar de jager kampt in het algemeen met een negatief imago. Grotendeels onterecht, maar dat maakt de publieke opinie niet uit. Aan mij, en aan het dagelijkse bestuur van de organisatie, om weerwerk te bieden.’

Wat gaat u concreet anders doen?

‘Assertiever communiceren. Niet wachten op de kranten, maar zelf het debat sturen. Door nieuws te zoeken. Door opiniestukken te schrijven. Door veel actiever sociale media te gebruiken. Ik denk ook aan podcasts, live-interventies op Facebook, korte filmpjes op YouTube…allemaal verschillende kanalen om de boodschap te verspreiden. Ik moet altijd denken aan de Ierse schrijver Oscar Wilde die zei: er is maar één ding erger dan dat er gesproken wordt over je, en dat is dat er niet over je wordt gesproken.’

Hoe goed kent u de wereld van de jacht?

‘Als journalist schreef ik meerdere stukken over de jacht –van de strijd tegen stroperij tot het op pad gaan met pijl en boog. Ook mijn schoonvader is een gepassioneerd jager.’

‘Maar weten wat leeft, gebeurt door aandachtig te luisteren naar de achterban. Dat vind ik mijn tweede prioriteit: dicht bij de leden staan, en de verzuchtingen, de mooie verhalen, de nieuwe tendensen, de opmerkelijke figuren onder de aandacht brengen op een professionele, prikkelende manier.’

Vertel eens wat meer over uzelf.

‘Waar te beginnen? Ik studeerde af als filosoof. In mijn vrije tijd schrijf ik poëzie, en in november verschijnt mijn eerste novelle. Ik hou van bowlen en wandel graag met Claus, mijn hond, een cavalier King Charles-spaniël, een ideaal hondje voor het drijven op kleinwild, maar aangezien de mijnen nog geen stok apporteert, vrees ik ervoor.’

 

Bio:

Geboren in Brugge (1985)

Woont in Brussel

Studeerde wijsbegeerte en geschiedenis aan de KU Leuven

Werkte voorheen bij De Standaard