Nieuws

Hoe zit dat nu bij zeer harde en langdurige vorst?

Gezien de aanhoudende vriestemperaturen in heel Vlaanderen willen we graag even stilstaan bij de regel in geval van zeer harde en langdurige vorst.

In dat geval kan de jacht tijdelijk worden opgeschort door het hoofd van het agentschap. De opschorting van de jacht kan per provincie en per categorie van wild worden ingesteld. Het hoofd van het ANB neemt de beslissing tot opschorting van de jacht.

Openingstijden wildsoorten

Sinds eind december is de jacht reeds gesloten op alle kleinwildsoorten, met uitzondering van de fazanthaan, die kan nog bejaagd worden t.e.m. 31 januari. Andere soorten uit de categorie waterwild en overig wild mogen nog bejaagd worden tot eind februari of eind maart.

Heb je trouwens onze nieuwste app al? Die geeft je een handig overzicht in de openingstijden en de toegestane middelen die je kan/mag gebruiken.  Je kan kan de app downloaden in de AppStore of de PlayStore via de link hieronder:

 width=  width=

Hoe zit dat nu als het vriest?

De jacht op waterwild is verboden op een afstand van 150 meter of minder langs moerassen, waterplassen en waterlopen waarvan de oppervlakte en de bijbehorende rietkragen langs de oevers voor meer dan de helft met ijs zijn bedekt.

De jacht op grofwild is momenteel geopend op reegeit, reekits en everzwijn. Deze jacht wordt voornamelijk uitgeoefend door middel van aanzitjacht, wat nauwelijks verstorend is voor de dieren en hun leefomgeving.

Help de natuur een handje

In deze tijden van voedselschaarste is het van groot belang dat we actie ondernemen om de overlevingskansen van alle wildsoorten te vergroten. Een effectieve manier om bij te dragen aan het welzijn van deze dieren is het plaatsen van voedertonnen op onze Vlaamse akkers.

Het filmpje hieronder geeft een mooi voorbeeld hoe je jouw jachtveld kan voorzien van de nodige voedertonnen: