Nieuws

HVV-standpunt: teken de online petitie #signforhunting

De online petitie #signforhunting verdient de steun van alle jagers in Vlaanderen. Dat schrijft het HVV-bestuur in het september-nummer van het HVV-ledenmagazine.

Minder regels, meer respect voor de jager.

Zo luidt de baseline van #signforhunting, een online petitie die FACE een paar maanden geleden op poten zette, en die nog tot oktober loopt met als bedoeling zo veel mogelijk handtekeningen te verzamelen om een duidelijk signaal richting beleidsmaker te sturen: werk niet tegen, maar werk samen mét wildbeheerders. Dat komt uiteindelijk iedereen —mens én natuur— ten goede.

Met dit initiatief zet FACE niet alleen de sector op de kaart, maar ook zichzelf. En dat laatste is niet onbelangrijk. FACE valt nog het best te omschrijven als de lobbygroep voor jagers, maar dan op Europees niveau. Met andere woorden: hoe meer airplay en buzz rond de petitie, hoe zwaarder het politiek gewicht van de organisatie.

De laatste jaren onderging FACE een professionele metamorfose: het evolueerde van een ietwat onzichtbare werking naar een machine die actief het maatschappelijke debat kleurt door colloquia te organiseren, door contacten te leggen met politici op het allerhoogste niveau, en door wereldwijd campagnes te voeren tegen absurde regelgeving en misinformatie die wildbeheer (en facetten ervan) in kwalijk daglicht stellen.

FACE, met haar hoofdkantoor in Brussel, wordt daarbij op performante wijze geleid door een directeur en een voorzitter, respectievelijk David Scallan (een Ier) en Torbjörn Larsson (een Zweed). Die tandem loopt gesmeerd, en krijgt ondersteuning van zowel betaalde medewerkers, als onderbestuurders die elk een regio voor zich nemen: zo treedt Dieter De Mets, HVV-beleidsverantwoordelijke, op als vicepresident voor Nederland, Luxemburg, België en Ierland.

Zoals elke jachtorganisatie ervaart FACE tegenstand vanuit de anti-jachtlobby (een amalgaam aan organisaties en sentimenten). Maar door de krachten te combineren en samen te werken met de nationale en regionale jachtverbanden – Voor België zijn dat Hubertus Vereniging Vlaanderen en de Royal Saint-Hubert Club de Belgique- lukt het om degelijk weerwerk te bieden, in een sterk gepolariseerd debat rond natuur en biodiversiteit.

Met de online campagne #signforhunting, die iedere jager en zijn familie moet ondertekenen, zet FACE alle zeilen bij om gehoord te worden en nog luider de stem van de wildbeheerder te laten klinken in de arena van het Europees Parlement.

Die campagne loopt momenteel op kruissnelheid. Maar het kan nog altijd beter. FACE verdient daarom alle lof en alle steun.