Nieuws

Incident Brasschaat: onmogelijk een jager

VRT NWS, Gazet van Antwerpen en andere media koppen vandaag 5/01/2023 – ‘Twee woningen beschoten in Brasschaat, politie vermoedt jachtongeluk’.

 

Hubertus Vereniging Vlaanderen nam vandaag via de media kennis van de inslag van 2 kogels in woningen aan de Miksebaan en in de wijk ‘Driehoek’ in Brasschaat.

Volgens de media gaat het over een jachtongeval of over verdwaalde kogels van jagers.

 

Liggen er jachtgebieden in de buurt?

De afstand van de woningen tot de grens van het dichtstbijzijnde jachtgebied waar ook effectief gejaagd wordt bedraagt 3 km.

Aan de overzijde van de E19 bevindt zich eveneens een jachtgebied, doch de E19 en de snelweg ernaast vormen een barrière inclusief betonnen wanden van ettelijke meters hoog.

In een klein gebied in de buurt – Golfclub Brasschaat – wordt indien noodzakelijk enkel het konijn beheerd met fretten en buidels en wordt niet met het vuurwapen gejaagd wegens kleiner dan 40ha.

 

Kunnen de kogels afkomstig zijn van een jachtactiviteit?

Gezien de grote afstand (3 km) is het volgens Hubertus Vereniging Vlaanderen materieel onmogelijk dat het hier handelt over een incident gerelateerd aan een legitieme jachtactiviteit.

De jacht is momenteel weliswaar geopend op reeën, maar die worden geschoten vanaf een verhoogd opgestelde jachtkansel, waar bij het schot vanop een hoogte van +3 m naar beneden gericht wordt afgevuurd. Een kogelbaan – naar beneden gericht – kan dus onmogelijk een inslag veroorzaken op meer dan 3 km afstand.

Visualisatie van de jachtgebieden is HIER te vinden op de website van Hubertus Vereniging Vlaanderen. Zoek op ‘Miksebaan Brasschaat’. Een uitvergrootte versie van onze kaart met notities vindt u HIER.

 

Kunnen de kogels afkomstig zijn uit een (jacht)vuurwapen?

Er worden in België nog steeds vuurwapens illegaal voorhanden gehouden door burgers waarmee illegale activiteiten worden uitgeoefend, dat heet stroperij.

Het is mogelijk dat een stroper aan de basis ligt van deze schoten, bijv. in het nabijgelegen gebied ‘De Inslag’.

 

Betreft het een jachtkogel?

De foto die in de media circuleert van de betrokken kogel lijkt op een volmantel kogel. Dit type kogel – een volmantel – wordt niet gebruikt voor de jacht en is voor militair gebruik. Noordoost bevindt zich het Militair Domein het ‘Groot Schietveld’ waar door Defensie met scherpe munitie wordt geschoten.

 

Conclusie

Het is zeer onwaarschijnlijk tot onmogelijk dat de kogelinslagen in Brasschaat het resultaat zijn van een legale jachtactiviteit binnen een jachtgebied.