Nieuws

Jacht-apps: een handig overzicht

Een beetje jager heeft tegenwoordig verschillende jacht-apps op zijn smartphone staan. In De Vlaamse Jager, het ledenmagazine van Hubertus Vereniging Vlaanderen, verscheen enkele maanden een handig overzicht van de meest gebruikte.

www.meteo.be

Deze applicatie hebben vele jagers op hun smartphone geïnstalleerd. Het is niet echt een app, maar geeft een zeer goede weergave van het in België weer, dankzij het KMI. Je kan er voorspellingen en waarnemingen per gemeente opvragen, voorspellingen per uur voor de eerste 48 uur (temperatuur, neerslag, wind en bewolkingsgraad) en dagelijkse voorspellingen voor de volgende 7 dagen (minimum- en maximumtemperatuur).

Je kan de lange termijnvoorspellingen van de dag- en nachttemperatuur en de neerslag tot 14 dagen bekijken. Er is ook de mogelijkheid om de neerslagvoorspellingen per tijdsstap van 10 minuten voor je favoriete gemeenten (tot 3 uur op voorhand) op te vragen.

Hunting Weather

Hunting Weather is al sinds 2014 één van de meest populaire jacht-apps. In de Duitse app-stores is de app al meer dan 130.000 keer gedownload. In de Hunting Weather-app vind je informatie over het weer en de wind in jouw regio én nauwkeurige informatie over maanstanden, maanhelderheid en solunar-tijden.

Het is een modern, gebruiksvriendelijk ontwerp. Er zit een 24-uurs weerklok, die je het weer van de komende 24 uur in één oogopslag laat zien. Je krijgt gedetailleerde informatie over het weer, helderheid van de maan, maanstanden, informatie over solunar-tijden met jachtsucceskansen voor de huidige dag of toekomstige dagen.

Hunt’n Buddy: GPS hunt & tracking app

De gratis jacht-app Hunt’n Buddy is een alles-in-één hulpmiddel waarmee je niet alleen contact kan opnemen met je jachtvrienden, maar ook hulp krijgt bij het in kaart brengen van je jachtrevier, gedetailleerde en nauwkeurige weersvoorspelling kan krijgen en kunt bijhouden uw contactpersonen voor noodgevallen op de hoogte van uw locatie.

GPS-jachtlocaties, kaarten, waarschuwingen, herinneringen, groepsberichten en meer… Hunt’n Buddy is gebruiksvriendelijk. Je kan je locaties op kaart brengen en de app heeft een kompas, een zaklamp, en je kan er foto’s mee delen en een vriendzoekerfunctie op instellen.

Er staat een gedetailleerde weersvoorspelling op, samen met een nauwkeurige voorspelling van 72 uur en 5 dagen. Er is ook de solunar-sectie die je de maanfasen laat zien, gecombineerd met de piekjachttijden.

HuntStand

HuntStand is een gratis jacht-app waarmee je je jachtrevier in kaart kan brengen, weersvoorspellingen kan op vinden en die tracking en sociale functies heeft.

Er staan handige meetinstrumenten op om je jachtrevier en interessante punten op aan te duiden. Je kan er je resultaten en waarnemingen op plaatsen. Je kan alles delen met vrienden.

HuntStand kenmerkt de gepatenteerde HuntZone- technologie. De HuntZone-tool geeft windsnelheid, richting, afstand en tijd in de meest gestroomlijnde en efficiënte manier weer. Ook deze app geeft het weer gedetailleerd weer, geeft 72 uursvoorspelling en vijfdaagse vooruitzichten en solunar-informatie.

BirdNET

Het BirdNET-onderzoeksproject maakt gebruik van kunstmatige neurale netwerken om computers te trainen om meer dan 500 van de meest voorkomende soorten in Noord-Amerika en West-Europa te identificeren.

Je kan met behulp van de interne microfoon van je smartphone een geluid opnemen en kijken of BirdNET de vermoedelijke vogelsoorten in je opname correct identificeert.

Let op: de reactietijd wordt beïnvloed door de noodzaak om de audio-opnamen naar hun servers over te brengen om de bestanden te verwerken. De opnamekwaliteit kan de resultaten beïnvloeden en is afhankelijk van je apparaat. Deze app zit nog in de prototype-fase.

PlantNet

PlantNet is een applicatie om planten te identificeren door het online delen en ophalen van foto’s. Het omvat, onder andere, een automatisch identificatiesysteem voor planten, gebaseerd op foto’s, door vergelijking met een botanische fotodatabank. Plantensoorten die voldoende zijn afgebeeld in de botanische databank, worden makkelijk geïdentificeerd.

Deze applicatie is niet geschikt voor sierplanten en tuinbouwgewassen. Het werkt des te beter naarmate de betreffende foto’s op een specifiek onderdeel van de plant gericht zijn. Foto’s van boombladeren tegen een effen achtergrond geven eveneens de beste resultaten.

Zone de chasse

Deze Franse app kan je jachtgebied in beeld brengen: de grenzen, de belangrijkste punten, jachtkansels, … Je kan er op aanduiden waar je wild of sporen van wild gezien hebt. En je kan het geheel afdrukken en delen met wie je maar wilt.

Kompas

Wanneer je de weg kwijt bent, dan kan je je richting controleren met een kompas. De High-definition en het eenvoudige grafische ontwerp geeft een hoge precisie. En de soepele en natuurlijke rotatie ziet eruit als echte kompas.