Nieuws

Jachtsector lanceert online meldpunt schade en vandalisme

Om de veiligheid van de jager te verhogen, lanceert Hubertus Vereniging Vlaanderen een online meldpunt schade en vandalisme.

In brand gestoken jachtkansels, gestolen wildcamera’s, zwerfvuil doelbewust gedumpt langs jachthutten: vandalisme in het buitengebied kent vele vormen.

Daarom lanceert Hubertus Vereniging Vlaanderen een online meldpunt voor schade en vandalisme -een nieuw initiatief waar jagers schade en vernieling van jachteigendommen kunnen rapporteren, verstoring in jachtrevieren kunnen aangeven, en collega-jagers kunnen waarschuwen voor stroperij en illegale vangactiviteiten in de buurt.

De vraag naar een centraal meldpunt komt van uit de sector zelf, want jagers voelen zich naar eigen zeggen steeds meer geviseerd door anti-jachtorganisaties en rabiate tegenstanders van wildbeheer, die soms driest te werk gaan.

Door het systematisch ingeven van de inbreuken, wordt het fenomeen vooreerst inzichtelijk, hoopt Hubertus Vereniging Vlaanderen. Lokale jachtgroepen kunnen vervolgens met de cijfers in de hand -als die bijvoorbeeld een veel geteisterde regio blootleggen- concrete stappen zetten, samen met politie en lokale overheden.

Het meldpunt, terug te vinden op de website van Hubertus Vereniging Vlaanderen, bevat niet enkel een invulformulier, waar jagers, drijvers en bijzondere veldwachters een gedetailleerde beschrijving moeten ingeven van de vastgestelde schade, maar ook een publieke kaart, voor iedereen zichtbaar en waar alle meldingen op verschijnen. Dat geeft -op termijn- in één oogopslag de omvang van het fenomeen weer, en toont door de verschillende icoontjes ook de meest voorkomende vormen van vandalisme.

Met het meldpunt wil de organisatie de veiligheid verhogen van de jagers in het veld, en jachtsaboteurs (die zich vooral online lijken te organiseren) ontmoedigen. Jacht mag dan nog een polemisch onderwerp zijn, aldus Hubertus Vereniging Vlaanderen, maar respect voor andermans eigendommen en fysieke integriteit blijft onontbeerlijk.

 

 

Bekijk op het YouTube-kanaal van Hubertus Vereniging Vlaanderen het gesprek met HVV-directeur Geert Van den bosch over het waarom van een het meldpunt schade en vandalisme. Op de hoogte blijven van het laatste jachtnieuws? Vergeet dan niet te abonneren.