Nieuws

Maatregelen rond aanpak Afrikaanse Varkenspest in de besmette zone verlengd tot 30 november

De maatregelen in het met Afrikaanse Varkenspest besmet gebied, die eerder werden afgekondigd tot en met 14 november, zijn verlengd. Voor de meeste maatregelen geldt deze verlenging tot 30 november. Het verbod om in de bossen te komen in de kern- en de observatiezone, is verlengd tot 15 januari.

De Waalse overheid bespreekt de toekomstige maatregelen met de Europese Commissie.

De kernzone, die de zone omvat waarbinnen alle besmette kadavers werden gevonden, werd met 2.254 ha uitgebreid. Dit komt doordat enkele besmette kadavers net buiten het kerngebied, in de eerder afgebakende bufferzone, werden gevonden.

Waals landbouwminister René Collin klaagt intussen aan dat supermarkten in ons land voornamelijk wild verkopen dat niet uit ons land afkomstig is. Grote merken gaan naar Polen om vlees te halen, terwijl zich net in dat land al heel wat meer van Afrikaanse varkenspest voorkomen.

In Wallonië wordt de Afrikaanse Varkenspest kordaat aangepakt door de Waalse overheid. De verspreiding van de ziekte bleef tot nog toe beperkt.. Everzwijnenvlees van buiten het besmet gebied kan gerust in de voedselketen terecht komen. Minister Collin geeft aan dat het Belgische everzwijnenvlees van hoge kwaliteit is. “De enige reden waarom de supermarkten het vlees elders gaan halen is de lagere prijs” aldus Collin.