Nieuws

Oproep: teken petitie van de Europese jachtsector

FACE, de Europese jachtkoepel, lanceert een online petitie om zo veel mogelijk handtekeningen te verzamelen tegen oktober. De boodschap achter het initiatief: ‘Beste Europese beleidsmakers: stop met wildbeheer in een kwaad daglicht te plaatsen. Werk met en niet tegen de jagers. ’ Hubertus Vereniging Vlaanderen onderschrijft de boodschap.

FACE verdedigt op Europees niveau de belangen van meer dan zeven miljoen jagers, incluis de Vlaamse. Via gerichte acties en slim lobbywerk tracht de organisatie Europese beleidsmakers te overtuigen van het nut en de noodzaak van wildbeheer.

Maar ondanks alle inspanningen heerst in ‘Brussel’ —bijnaam voor de Europese instellingen—toch vooral scepsis en soms brute onwil om eerlijk te discussiëren over jacht. Terwijl uit verschillende peilingen nochtans blijkt dat wildbeheer kan buigen op een breed maatschappelijk draagvlak. Ook de verschillende lokale en nationale initiatieven van jachtverenigingen tonen keer op keer de ecologische, culturele en sociale meerwaarde van de sector.

Om gehoord te worden lanceerde FACE voor de eerste keer in haar geschiedenis een grootschalige campagne, gelanceerd in alle landen van de Europese Unie en daarbuiten, met maar één boodschap: ‘Beste beleidsmaker, stop met wildbeheer in een kwaad daglicht te plaatsen. Werk met en niet tegen de jagers’.

Of zoals FACE-president Torbjörn Larsson het treffend verwoordt in onderstaand promofilmpje: ‘Jacht is deel van de oplossing.’

FACE wil een virtuele vuist maken, en vraagt daarom aan elke jager, maar ook aan iedereen die van de natuur houdt en gebruik maakt van het buitengebied om hun online petitie in te vullen. Die petitie gaat het internet rond onder de hashtag #SignForHunting en loopt tot oktober. Meer informatie over de problemen, de doelstellingen, de eisen van FACE staan op de bijbehorende website.

Bedoeling is simpel: zo veel mogelijk handtekeningen verzamelen zodat ‘Brussel’ de jagers niet langer kan negeren en de toekomst van de sector veilig stellen.

Hubertus Vereniging Vlaanderen steunt —uiteraard— het initiatief en roept al haar leden en sympathisanten op om de petitie eerst te tekenen, en vervolgens actief te verspreiden onder vrienden, kennissen en familie.

(Gebruik gerust de visuals die Hubertus Vereniging Vlaanderen maakte voor Facebook, Twitter en Instagram. Hier te downloaden.)

‘Alle nationale jachtorganisaties bundelen voor het eerst de krachten om een duidelijk punt te maken: geen wild zonder biodiversiteit, geen biodiversiteit zonder jacht. Het wordt tijd dat Europese beleidsmaker dat gaan inzien’, aldus Dieter De Mets, HVV-beleidsverantwoordelijke en vicevoorzitter FACE. ‘Daarom moeten alle Europese jagers solidariteit tonen en van de petitie een verpletterend succes maken die zijn gelijke niet kent.’