Nieuws

Praktisch jachtexamen uitgesteld door brandgevaar

Door het verhoogd risico op brandgevaar wordt het onderdeel kogelschieten van het praktisch jachtexamen verzet naar 11 en 12 september. Dat liet de organisator weten.

Vandaag start het praktisch jachtexamen, waarbij de cursist zijn schietvaardigheid moet bewijzen. Alleen wie eerst slaagde voor het theoretische jachtexamen in april, mag naar de volgende ronde. Die strenge manier van werken stoomt jagers klaar om professioneel aan wildbeheer te doen.

Het praktijkgedeelte bestaat uit drie onderdelen, die afzonderlijk beoordeeld worden.

In het eerste vak moet de toekomstige jager, door het afleggen van een parcours, aantonen dat hij op een verantwoordelijke manier zijn wapen en zijn munitie hanteert. Het correct volgen van protocollen en procedures moet namelijk ieders veiligheid op het terrein garanderen.

Na het veiligheidsaspect volgt het schieten zelf. Eerst met een hagelgeweer op kleiduiven (een soort simulatie voor overvliegend wild). Daarna met het kogelgeweer op een vast silhouet dat op 75 meter afstand hangt, waarbij de kandidaat zelf beslist of hij geknield, staand of zittend de proef uitvoert.

Uitzonderlijk warme weersomstandigheden

Normaal vond dat laatste onderdeel, het kogelschieten, op 16 en 17 augustus plaats, in Leopoldsburg. Maar het Agentschap voor Natuur en Bos, dat het jachtexamen organiseert, liet dit weekend weten het kogelschieten uit te stellen naar 11 en 12 september. ‘Omwille van de uitzonderlijke warme en droge weersomstandigheden geldt momenteel een schietverbod op de schietstand van Leopoldsburg’, luidt het in een mededeling.

De organisatie stuurde naar alle kandidaten reeds een mail met meer uitleg.