Nieuws

Regels rond de invoer van grofwild uit Duitsland naar België voor persoonlijke consumptie

Door de aanwezigheid van Afrikaanse Varkenspest (AVP) bij everzwijnen in delen van Duitsland is sinds 21 juli 2024 de toepassing van de omzendbrief *”Grensoverschrijdend handelsverkeer in niet-onthuid grof vrij wild” (PCCB/1347004)* opgeschort voor wat betreft het handelsverkeer met Duitsland. Deze opschorting heeft echter tot vragen geleid bij jagers: geldt dit ook voor de invoer van grofwild voor persoonlijke consumptie?

In dit artikel geven we duidelijkheid. Op basis van recente communicatie tussen Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) blijkt dat de opschorting geen impact heeft op de invoer van grofwild voor persoonlijke consumptie.

Doel van de omzendbrief

De omzendbrief is bedoeld om een afwijking in te stellen op de verplichting van een gezondheidscertificaat voor karkassen van niet-onthuid grof vrij wild, afkomstig van de jacht in een grensgebied, en vervoerd naar een wildbewerkingsinrichting op Belgisch grondgebied.

Hoewel deze regeling tijdelijk is opgeschort voor handelsverkeer vanuit Duitsland, heeft dit geen impact op de invoer van grofwild voor persoonlijke consumptie van de jager en zijn gezin.

Huidige regelgeving

Voor het vervoer van niet-onthuid grof vrij wild vanuit Duitsland naar Belgische wildbewerkingsinrichtingen blijft een gezondheidscertificaat, uitgegeven en ondertekend door een officiële dierenarts, verplicht.

Voor persoonlijke consumptie door jagers en hun gezin gelden minder strenge regels. In dat geval hoeven de karkassen niet vergezeld te zijn van een certificaat. Het FAVV raadt echter sterk aan om karkassen alsnog te laten keuren door een dierenarts om gezondheidsrisico’s te beperken.

AVP beperkingszones

Afrikaanse Varkenspest blijft een groot aandachtspunt. Het is ten strengste verboden om vlees, trofeeën of andere producten van gehouden of in het wild levende varkens uit beperkingszones mee te nemen naar België, zelfs wanneer het voor eigen gebruik bestemd is. Het AVP-virus overleeft gemakkelijk in onvoldoende verhit vlees, zelfs als het gedroogd of ingevroren is.

Een actuele kaart van de beperkingszones in Europa in verband met AVP is te vinden op de website van HVV.

Belang van bioveiligheid

Om te voorkomen dat AVP naar België wordt geïntroduceerd, is het cruciaal dat jagers strikte bioveiligheidsmaatregelen nemen. Dit omvat o.a. het grondig ontsmetten van gebruikte materialen zoals laarzen, voertuigen en kleding voordat ze opnieuw bij de jacht in België worden ingezet.

Op de HVV-website is een overzicht te vinden van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen die jagers kunnen treffen tijdens een jachtreis. Het naleven van deze richtlijnen helpt het risico op verspreiding van het virus tot een minimum te beperken.

Tekst: HVV – Het Kenniscentrum