Nieuws

Standpunt: 20 jaar Hubertus Vereniging Vlaanderen

‘Het werk van een lobbyorganisatie is nooit af. Ook de komende twintig jaar zal Hubertus Vereniging Vlaanderen hemel en aarde bewegen om de belangen van de jager te verdedigen’, schrijft het HVV-bestuur in de verjaardagseditie van het ledenmagazine.

Hoera. Hubertus Vereniging Vlaanderen viert haar twintigjarig bestaan. Een heugelijk moment, en niet toevallig het centrale thema van De Vlaamse Jager, editie november, en dit studiogesprek op PlattelandsTV.

Hoewel ondertussen al veel veranderde sinds haar oprichting in november 2001 – nieuwe bestuurders, nieuwe medewerkers, nieuwe uitdagingen, nieuwe voogdijministers – doet de organisatie eigenlijk nog altijd hetzelfde als dag één, namelijk de belangen behartigen van de jachtsector in het algemeen en die van de individuele jager in het bijzonder.

Die strijd wordt op verschillende fronten geleverd, in soms verschillende gedaantes tegelijkertijd. Als lobbygroep probeert Hubertus Vereniging Vlaanderen te werken aan het politieke en maatschappelijke draagvlak voor wildbeheer – een taak die alleen maar aan meer belang wint in een wereld waar de luidste roepers het debat uitmaken. Met het Kenniscentrum probeert ze de praktijk van wildbeheer te verbeteren en te moderniseren aan de noden van het hedendaagse beleid. En als ledenorganisatie informeert ze, begeleidt ze, en verwent ze haar achterban met concrete voordelen verbonden aan het lidmaatschap.

Dat werk is nooit af. En dat maakt het ook zo boeiend. Zeker nu grote discussies over het buitengebied en het gebruik van publieke ruimte de politiek domineren, en het landschap grote veranderingen ondergaat, door onder andere de komst van toppredatoren en de opgang van ree en ever.

Jagers spelen al langer een cruciale rol in de samenleving, langer dan Hubertus Vereniging Vlaanderen bestaat. Maar vandaag kan de sector niet zonder belangenorganisatie, omdat het flankerend beleid rond jacht alsmaar technischer, meer juridisch en wetenschappelijker wordt. Een zaak dus van experts. En die heeft Hubertus Vereniging Vlaanderen in huis lopen. Dat is wat de organisatie ook zo uniek en onmisbaar maakt na twintig jaar ervaring: die kennis, die kunde, die slagkracht.

Verloopt alles vlekkeloos? Natuurlijk niet. Hubertus Vereniging Vlaanderen maakt soms ook fouten, en af en toe verwoordt ze de zaken op een andere manier dan de achterban soms wenst in specifieke dossiers. Maar achter elke beslissing zit wel de juiste intentie: het belang van de jagerij en haar leden dienen.

Een verjaardag verdient een feestje (en al zeker na de donkere dagen van corona). Daarom heffen het HVV-bestuur en de HVV-medewerkers spreekwoordelijk het glas op de jarige die niet alleen kan bogen op een rijk en interessant verleden, maar ook kan uitkijken naar een stralende en een nog interessantere toekomst, waar de HVV-leden zowel vroeger, nu als morgen de werkelijke inzet vormen.