Nieuws

Standpunt: jachtsaboteurs

‘Wees slim als wildbeheerder, en ga niet in op provocaties van anti-jagers en leden van Animal Rights.’ Dat schrijft het bestuur van Hubertus Vereniging Vlaanderen in het ledenmagazine van oktober 2021.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwierp de Engelse propagandadienst een legendarische poster om de moraal onder de bevolking hoog te houden: Keep Calm and Carry on – vrij vertaald: blijf rustig onder alle omstandigheden en doe (gewoon) verder.

De slogan, nadien gretig gebruikt door marketeers en reclamejongens, kent ondertussen ontelbare variaties en zit diep in het collectieve bewustzijn verankerd. De stoïcijnse gedachte erachter spreekt blijkbaar aan, zelfs tachtig jaar na datum. Ondanks alle weerstand, ondanks alle turbulenties en tegenslagen kan de mens finaal maar één ding doen: zijn gedachten focussen en verder ploeteren. Daarin ligt zijn redding, hoop, overleven.

Om het bruggetje te maken met de wildbeheersector: misschien meer dan ooit zal de slogan ook van toepassing blijken te zijn in het jachtveld. Verschillende groeperingen en organisaties met een duidelijke aversie jegens de jagerij kondigden reeds acties aan bij de traditionele opening van het seizoen, en de weekends erna – en dat belooft vuurwerk.

In hoofdzaak bestaan die acties in het verstoren van de bijeenkomsten. Niet zozeer door de lichamelijke confrontatie op te zoeken, maar door vanaf de straatkant een hels lawaai te maken en alles te filmen met telelenzen, gretig op zoek naar mogelijke inbreuken op de jachtwetgeving.

Die manier van campagne voeren komt overgewaaid uit het buitenland, meer specifiek het Verenigd Koninkrijk en Nederland, waar jachtsaboteurs de stiel leerden en hun technieken verfijnden in het bereiken van het grote publiek. Vlaanderen vormt vanaf dit najaar het nieuwe strijdtoneel van hun activiteiten, en de coördinatie gebeurt grotendeels door de organisatie Animal Rights.

De op poten gezette acties streven een dubbel doel na: wild redden, en jagers op stang jagen. Wat dat laatste betreft mag niemand de fout maken om in te gaan op de (al te makkelijke) provocaties via geschreeuw, via borden met inscripties op, en via uitdagende replieken en gebaren. Want dat willen de saboteurs net: jagers die, met het geweer duidelijk in beeld, roepen en tieren en zichzelf presenteren als dreigende bullenbakken met vuurwapens.

In een wereld waar een enkel beeld een heel debat kan doen kantelen, is publiek voorkomen van wezenlijk belang. Los zelfs van wie het gelijk aan zijn kant heeft. Daarom besteedt de editie van het ledenmagazine van oktober en een uitzending van Hubertus TV extra aandacht aan de vraag: wat kan ik en wat moet ik doen als individu en als jachtgroep bij een (on)aangekondigd bezoek van de jachtsaboteurs? Welke zijn mijn rechten, welke mijn plichten?

Maar ondanks alle legale antwoorden blijft het devies toch vooral en in alle omstandigheden hetzelfde als tijdens de bombardementen van London en andere Engelse steden: Keep Calm and Carry on– Rustig blijven en gewoon voortdoen.