Nieuws

Stroperij met windhonden

Reeds een aantal jaren worden de polders in West- en Oost-Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Nederland geteisterd door Ierse en Engelse stropers die illegaal met windhonden hazen komen vangen.
De modus operandi zijn steeds dezelfde. Men opereert in bende, vooral in open polders zonder brede grachten, zonder prikkeldraad en in een regio met weinig bewoning.
Door een 4-tal personen worden de hazen in het veld opgejaagd en dan door de windhonden binnen 1 à 2 minuten achtervolging gegrepen en dood gebeten. De chauffeur blijft in de auto en observeert de omgeving. Wanneer die ziet dat ze geviseerd worden slaat hij alarm en haalt vlug stropers en honden op. De doodgebeten hazen worden meestal gewoon in het veld achtergelaten.
De bendes blijven maar een korte tijd op één plaats en zoeken vervolgens een andere locatie, dikwijls over de grens met Nederland of Frankrijk. Daardoor is het ook zo moeilijk om die stropers te betrappen.
Dankzij een alerte burger die de plaatselijke jagers verwittigde, heeft de Politie van Eeklo in januari eindelijk een groep stropers kunnen vatten. Waarschijnlijk zijn er nog meer dergelijke bendes actief.
Blijkbaar betreft het hier illegale hondenwedstrijden, ook wel ‘Hare coursing’ genoemd, waarop voor grote bedragen gegokt wordt.

Hubertus Vereniging Vlaanderen, roept haar leden en de landbouwers op om bij het zien van dergelijke illegale praktijken, de Engelse nummerplaat van de auto te noteren en de Politie en/of ANB Natuurinspectie te verwittigen.

Contactgegevens ANB Natuurinspectie:
Inspectieregio West (provincie West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen)
[email protected]
0474 30 14 28 (buiten de kantooruren: 0499 94 93 77)

http://www.vilt.be/illegale-windhondenjacht-is-niet-enkel-brits-probleem