Nieuws

Terreinexcursie in het PARTRIDGE demo-gebied van het Meetjesland kan rekenen op veel enthousiasme

Het Europese INTERREG-project PARTRIDGE wil laten zien dat er op het moderne platteland nog toekomst is voor patrijs en akkerbiodiversiteit, mits een goed beheer. 10 voorbeeldgebieden van ongeveer 500 hectare zullen optimaal ingericht en beheerd worden voor patrijs en andere akkervogels. Het doel van het project is om in vier jaar tijd de biodiversiteit van de voorbeeldgebieden met 30 % te verhogen.

Het project ging van start rond begin 2017. Enkele landbouwers testten dit jaar al een nieuw zaadmengsel uit dat de akkerfauna een jaar rond dekking en voedsel moet bieden. De lokale jachtgroepen werken enthousiast mee via de aanleg en het beheer van habitat, via bijvoederen in de winter en via predatorcontrole.

De eerste realisaties in het demogebied Meetjesland waren te bewonderen tijdens de terreinexcursie van 31 augustus, die georganiseerd werd door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en die op veel enthousiasme kon rekenen. De aanwezigen, waaronder onze Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege, bekeken met interesse het ingezaaide zaadmengsel. In haar toespraak zette de minister het Europese karakter van het project in de verf, en prees ze de samenwerking tussen verschillende partners op het terrein.

Ook de pers was aanwezig. Een artikel over het project kan je nalezen op VILT.

 width=