Nieuws

Verdwijning Naya de wolf: ‘Geen feiten, alleen kwalijke roddels’

‘Ofwel toont hij de bewijzen. Ofwel neemt hij zijn woorden terug.’ Hubertus Vereniging Vlaanderen vindt de manier waarop Sil Janssen, directeur van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, de jachtsector beschuldigt voor het verdwijnen van Naya ‘totaal ongehoord en tendentieus’.

‘Wolvin Naya en haar welpen zijn doodgeschoten door jagers.’ Dat beweert Sil Janssen op TV Limburg vrijdag. Hij is daarbij ‘honderd procent zeker’.

Hubertus Vereniging Vlaanderen, de belangenbehartiger van de jachtsector, vindt de uitspraken van Sil Janssen ‘tendentieus en totaal ongehoord in dit stadium van het verhaal’, aldus directeur Geert Van den Bosch. ‘Dit is pure verdachtmaking en een poging om een hele sector zwart te maken, zonder dat hij over de nodige materiële bewijzen beschikt. Heeft hij restanten gezien? Weet hij de naam van de zogenaamde dader? Indien hij die heeft, dan moet hij dat als strafrechtelijk feit melden en de resultaten van een mogelijk onderzoek afwachten.’

Van den Bosch: ‘Jagers hebben van het begin al actief en constructief meegewerkt met het Agentschap voor Natuur en Bos, wat monitoring en begeleiding van de wolf in Vlaanderen betreft. De vereniging benadrukte keer op keer in haar communicatie het unieke en beschermde statuut van het dier en zat samen aan tafel met de overheid voor het opstellen van een Wolvenplan. Dat zijn de feiten. Al de rest zijn roddels en loze beschuldigingen. Sil Janssen speculeert met een duidelijk doel: jagers verdacht maken.’

Het Agentschap voor Natuur en Bos analyseert momenteel nog de zaak, en komt pas volgende week met mogelijke conclusies. ‘Hubertus Vereniging Vlaanderen hoopt dat er snel klaarheid komt en verleent op alle manieren haar medewerking’, aldus Van Den Bosch.