Nieuws

Veroordeling stroperij met windhonden in Oost-Vlaanderen

5 stropende Britten zijn op dinsdag 6 februari door de Gentse Correctionele rechtbank veroordeeld tot 9 maanden cel met uitstel en 8.000 euro boete voor ‘hare coursing’ in Oost-Vlaanderen. Hare coursing is een bloedsport waarbij met windhonden gestroopt wordt op hazen en waarbij voor enorme bedragen gegokt wordt. Een veroordeling voor ‘hare coursing’ is een primeur voor ons land en was enkel mogelijk dankzij de alerte jagers van de lokale WBE in samenwerking met de lokale Politie.

HVV zette vorig jaar een omvangrijke informatiecampagne op poten om leden, landbouwers en het grote publiek te informeren over dit fenomeen. HVV stelde zich Burgerlijke Partij in dit proces vermits de vereniging haar leden, het belang van de jachtsector, het jachtwild en haar leefgebieden van blijft verdedigen.
HVV kreeg van de rechter eveneens 1 euro morele schadevergoeding toegewezen, wat bewijst dat HVV een maatschappelijk belang dient.

Ondertussen heeft HVV reeds contact opgenomen met haar Britse collega’s van de BASC (The British Association for Shooting and Conservation), met het verzoek om deze veroordeling breed te communiceren via de Britse media. Hopelijk heeft dit een ontradend effect op andere bendes die zich met dit soort illegale activiteiten bezighouden.

Voor extra informatie:

Beluister zeker hier het interview met HVV – Radio 1 – De Ochtend – 6/02/2018 – vanaf min 02:36:50

Bekijk hier het antwoord van Minister Joke Schauvliege op een actuele vraag hierover in de Plenaire vergadering van het VL. Parlement