Nieuws

Corona update – Persconferentie Vlaamse Regering van 27 oktober 2020

Het aantal Corona besmettingen en ziekenhuis opnames blijft stijgen, ook in Vlaanderen. Hierdoor worden in Vlaanderen extra maatregelen van kracht om de verspreiding van het virus te vertragen.

HVV heeft sinds het uitbreken van de Corona crisis steeds dezelfde aanpak gehanteerd, nl. wachten op de publicatie van Ministeriële Besluiten (MB’s) in het Staatsblad, die besluiten analyseren naar impact op jacht en op basis daarvan communiceren naar jagers via haar digitale kanalen.
Het draaiboek inzake jacht en de lijst met ‘veel gestelde vragen’ wordt daarbij geactualiseerd op onze website – http://hvv.be/info/covid-19/

Ook nu – na de door de Vlaamse Regering op haar persconferentie afgekondigde verstrengde maatregelen – zal HVV de publicatie van het MB afwachten en dan gericht, met feiten, communiceren.

Gezien de ernst van de situatie, wenst HVV haar leden en alle jagers in Vlaanderen reeds mee te geven dat de op dinsdag 27-oktober aangekondigde maatregelen naar onze inschatting volgende impact zullen hebben op jachtactiviteiten in Vlaanderen:

  • de kern boodschap blijft: 1,5m afstand houden, mondmasker dragen, handen ontsmetten.
  • de nieuwe maatregelen gaan in op vrijdag 30 oktober om 18u00 voor een periode van 3 weken. Daarna volgt een evaluatie.
  • er is rond het max. aantal personen dat mag deelnemen aan activiteiten georganiseerd door een club of vereniging niets gezegd, dit blijft ons inziens max. 50 personen voor een jachtactiviteit  (enkele buiten). Dit is echter dubbelzinnig, aangezien de Vlaamse Regering tegelijkertijd een samenscholingsverbod van max. 4 personen afkondigt.

Analyse van het te publiceren MB zal duidelijkheid verschaffen. HVV komt hier na publicatie, later deze week, op terug.

 

Als jachtsector moeten we onze verantwoordelijkheden nemen, ons solidair en verantwoordelijk gedragen in de samenleving. Aangezien het momenteel onduidelijk is of het max. van 50 personen na vrijdag aanstaande 18u00 nog zal gehandhaafd blijven, roept HVV hierbij alle jagers op om deze week niet massaal in grote groepen te gaan jagen en het gezond verstand te gebruiken.

 

Tot slot – bij vragen over de impact van Corona-maatregelen op jacht in Wallonië, consulteer de website van onze Waalse zustervereniging, de ‘asbl Wallonne du RSHCB’ – www.chasse.be