Nieuws

Hoe coronaproof een jachtdag organiseren? HVV stelt draaiboek en brochure op

Door het instellen van een avondklok in de provincie Antwerpen vreest de Antwerpse Jagersvereniging voor toenemende schade door everzwijnen. Ondertussen maakte Hubertus Vereniging Vlaanderen een draaiboek voor alle jagers en jachtgroepen vol tips om coronaproof aan wildbeheer te doen.

Begin deze week werden de regels in verband met sociaal contact aangescherpt in de strijd tegen het coronavirus. Huishoudens mogen tot minstens eind augustus maar met vijf anderen een ‘bubbel’ vormen, waar nauwer fysiek contact mogelijk blijft.

De verstrenging, die een tweede golf aan besmettingen moet tegengaan, of minstens vertragen, heeft direct en indirect een impact op de jagerij. Welke deze zijn, somt Hubertus Vereniging Vlaanderen op in drie verschillende documenten.

Namelijk

  • een draaiboek (waarin in detail uitgelegd wordt hoe je coronavrij een jachtdag kan organiseren binnen je bubbel of met een groep)
  • een brochure (waarin op een handige manier alle belangrijke maatregelen opgesomd staan: printen en overal meenemen als reminder)
  • een FAQ (met de antwoorden op de meest gestelde vragen)

Op deze centrale pagina op de HVV-website wordt alle informatie over corona en jacht systematisch bijgehouden.

Specifieke situatie Antwerpen

Voor de provincie Antwerpen, die extra maatregelen trof gezien het hoge aantal zieken, geldt een strikter regime. Wie die niet volgt, onder andere het naleven van een avondklok, moet bij een vastgestelde overtreding niet rekenen op mercy, aldus gouverneur Cathy Berx.

De Antwerpse Jagersvereniging –de provinciale afdeling van Hubertus Vereniging Vlaanderen– heeft ondertussen de gouverneur gevraagd om in het kader van de relevante rol van jagers in het voorkomen en beperken van schade aangericht door everzwijnen, verplaatsingen in het kader van bijzondere jacht bij nacht toe te staan. Daarop is momenteel nog geen antwoord gekomen.

Tot slot roept Hubertus Vereniging Vlaanderen alle wildbeheereenheden op om lokaal de eventueel bijkomende coronaregels te verzamelen en te delen met hun leden.

 

Nog een vraag?
? Mail naar [email protected]
? Bel naar 022420045
?‍♂️ Spreek de organisatie op Facebook aan