Nieuws

Nachtklok Antwerpen: bijzondere bejaging op evers toegestaan

Jagers in Antwerpen mogen, ondanks de nachtklok, in de late uren aan bijzondere bejaging van everzwijnen doen. Dat wist Hubertus Vereniging Vlaanderen te bekomen.

In de provincie Antwerpen geldt in de strijd tegen corona een nachtklok: tussen 01.30 uur en 05.00 uur moet iedereen verplicht binnenblijven. Op die manier wil gouverneur Cathy Berx ‘dronken feestjes’ vermijden en het gevaar van nauwe contacten (bij vooral de jongeren) minimaliseren.

Hoewel de gouverneur het zelf niet zo ziet, is de nachtklok in feite een versoepeling van de eerder aangekondigde (en grondwettelijk en maatschappelijk gecontesteerde) avondklok.

Door de nieuwe situatie, woensdag afgekondigd, was de impact op de jacht even onduidelijk –maar na aandringen van de Antwerpse Jagersvereniging en Hubertus Vereniging Vlaanderen kwam daarin als snel (en positief) duidelijkheid.

De situatie is voortaan de volgende: jagers die in de provincie Antwerpen wonen mogen tijdens de avondklok aan bijzondere bejaging van everzwijnen doen. Die activiteit valt onder de noemer ‘essentieel’ en ‘niet-uitstelbaar’ wegens de schade die wilde varkens momenteel aanrichten in maïsvelden en aan landbouwgewassen.

Ook alle verplaatsingen in dat kader worden toegestaan, zowel binnen het grondgebied Antwerpen als richting de andere provincies. Concreet: een Antwerpse jager die aan bijzondere jacht van everzwijnen doet in Vlaams-Brabant of Limburg mag tijdens de uren van de nachtklok probleemloos naar zijn jachtrevier rijden. De jager in kwestie dient daarbij –zoals altijd trouwens– in het bezit te zijn van een geldig jachtverlof en van een kopie van de melding van de bijzondere jacht.

De toegestane uitzondering, die gisteren aan HVV bevestigd werd door de arrondissementscommissaris in opdracht van de gouverneur, is vooral goed nieuws voor onder andere de gemeenten Geel, Mol, Retie, Ravels, die worstelen met grote populaties everzwijnen.

Voor alle duidelijkheid: de uitzondering geldt enkel voor bijzondere jacht op evers, niet voor andere vormen van jacht, bijvoorbeeld op reebok. Wie om vier uur in de ochtend wil vertrekken naar zijn kansel (los van waar die kansel staat) om tegen 05.30 uur te kunnen aanzitten, is op dat moment illegaal bezig.

 

Op de hoogte blijven van het laatste coronanieuws? Check regelmatig de speciale corona-pagina op de HVV-website

 

Nog een vraag?
? Mail naar [email protected]
? Bel naar 022420045
?‍♂️ Spreek de organisatie op Facebook aan