Nieuws

PlattelandsTV brengt het echte verhaal achter de jacht

Nick Brion, redacteur bij de televisiezender PlattelandsTV, brengt de jacht op een eerlijke manier in beeld. ‘Oproep aan alle jagers die willen meewerken aan het positieve imago van de sector: wees niet bang om voor de camera te komen.’

Als enige zender in Vlaanderen brengt PlattelandsTV met de regelmaat van de klok reportages over jacht. Niet sensationeel, maar met kennis van zaken, en altijd correct in beeld gebracht.

Nick Brion is als redacteur verantwoordelijk voor de programmering. In De Vlaamse Jager doet hij een opvallende oproep: ‘Beste jagers, wees niet bang om voor de camera te komen. Vertel met trots wat je doet.’

Vanwaar komt je passie voor de jacht?

Geboren aan de Belgische Kust stroomt de Noordzee door mijn aderen. Maar de liefde voor de natuur, groene bossen en wild landschap is van kindsbeen in me geslopen. De jacht daarentegen is een vrij recent gegeven. Ongeveer vijf jaar geleden ging ik overstag, na een weekend drijfjacht in de Ardennen. Het initiële onbegrip maakte plaats voor een verhaal van intense natuurbeleving, adrenaline en kameraadschap. Ook het moment dat ik mijn eerste ree strekte, zal me altijd bijblijven. In het professionele leven koppel ik die passie aan mijn job als reportagemaker bij PlattelandsTV waar ik de niche van de jacht al een tweetal jaar verzorg.

Welke reportages over jacht zou je graag maken?

Als jachtredacteur kom je op veel plaatsen in Vlaanderen –maar ook daarbuiten. Van een roofvogeljacht met de havik in de Vlaamse Ardennen tot een bersjacht op muntjak in Engeland, stuk voor stuk zijn dat unieke ervaringen waar ik met de grootste zorg een verhaal uit puur. Dat wil zeggen: een verhaal waar de meewerkende jagers trots op kan zijn en waar ik als redacteur deontologisch honderd procent achter sta.

Je wil graag jagers voor de camera brengen. Lukt dat altijd?

Zonder jagers geen jachtreportages. Da’s nogal wiedes. Maar het wordt alsmaar moeilijker, merk ik. Terwijl je vroeger na een, twee of drie telefoontjes en een begeleidende e-mail een jachtdag kon inplannen, krijg je nu moeilijker mensen overtuigd om mee te werken. Ik vermoed dat die terughoudendheid helaas het resultaat is van de voortdurende heksenjacht op de jachtsector. Na de verdachtmakingen rond de dood van de Limburgse wolvin is het ook alleen maar erger geworden.

Hoe ga je als journalist te werk?

In eerste instantie zoek je een onderwerp dat interesse kan opwekken bij de kijkers. Dat kan een actueel item zijn maar evengoed een tijdloos verhaal. Eens het onderwerp vastligt, spreek je als journalist je netwerk aan. Daarna begint het proces om iedereen uit een jachtgroep te overtuigen van je verhaal en je intenties mét dat verhaal.

Moeten jagers schrik hebben om voor de camera van PlattelandsTV te komen?

Helemaal niet. Als argument wordt dikwijls aangehaald dat enkelingen van een jachtgroep niet in beeld willen komen en dat er daarom niet gefilmd kan worden. Dat is heel jammer, vooral omdat we de wensen van de meewerkende jagers altijd respecteren. Wie niet in beeld wenst te komen tijdens een filmdag, komt gewoonweg niet in beeld. Dat is voor ons niet moeilijk te regelen, zeker niet tijdens drijf- of drukjachten. We bezorgen ook steeds een premontage aan de jagers zodat ze hun televisieoptreden kunnen goedkeuren alvorens het nationaal wordt uitgezonden. Met onze ervaring in de jacht houden we ook als geen ander rekening met de gevoeligheden binnen de sector. Bij ons geen sensatie maar realiteit en met vol vertrouwen naar de jagers toe.

Wat is het verschil tussen PlattelandsTV en reguliere mainstream media?

Bij PlattelandsTV hebben we voeling met de sectoren waarover we berichten. Elke redacteur kent zijn niche als geen ander. Voor de jacht, wat een gevoelig thema is, brengen we verhalen over jagers mét jagers. De zender is niet belust op sensatie, in tegenstelling tot de reguliere mediakanalen, die alleen maar over de jacht schrijven als het negatief kan. Maar dat jagers zich dag in dag uit inzetten voor de lokale natuur willen ze niet geweten hebben. Ik moet het eerste nieuwsitem in de krant of op de andere omroepen nog tegenkomen waar het inzaaien van wildakkers wordt geprezen. Daarom is het zo belangrijk dat jagers zich bewust zijn van het podium dat PlattelandsTV hen aanreikt. PlattelandsTV is de enige zender in Vlaanderen waar jagers een eerlijke kans krijgen om hun verhaal te doen.

Kunnen jagers zelf ideeën bij jou aanbrengen?

Absoluut. We zijn altijd op zoek naar geëngageerde mensen die mee willen helpen aan het versterken van een positief imago van de jacht. Ik zie dagelijks op sociale media een hele rist berichten waarin jagers hun ongenoegen uiten over de gekleurde berichtgeving rond jacht. Maar als je hen vervolgens vraagt om het échte verhaal te brengen, dan wordt het plots stil, vreemd genoeg. Het is niet evident om vandaag de dag uit te komen voor je hobby. Terwijl weidelijke jagers niets doen waar ze zich over moeten schamen. Integendeel. Als er meer transparantie komt vanuit de jagerij, dan komt er tenminste weerwoord op de vele anti-jachtberichten.

 

 

Nick Brion bereiken kan door een mailtje te sturen naar [email protected]